20 Aralık 2016 Salı

Mayalı Yonca Poğaça







MALZEMELER:



1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz seker
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında)
1 paket yaş maya veya 1 çorba kaşığı toz maya
1 adet yumurta  (beyazı hamura, sarisi üstüne sürülecek)
Un alabildiği kadar

İÇ HARCI İÇİN:


2 adet orta boy patates ( rendelenmiş)
200 gram kıyma
Karabiber yeteri kadar
Tuz yeteri kadar

YAPILIŞI:


Hamur yoğurma kabına bir miktar un konur. Ortası açılır içine ılık süt, zeytinyağı, tereyağ yumurtanın beyazı ve maya ilave edilir maya eriyinceye kadar karıştırılır. Daha sonra unu yavaş yavaş ekleyin ve tuzu serpin. Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olsun . Poğaçalarımızın daha iyi kabarması için hamuru iyice yoğurmamız gerekiyor.

Yoğurduğumuz hamuru yaklaşık 1-2 saat  (bu süre yaz ve kış değişir. Çünkü hamurun kabarması havanın sıcaklığına bağlıdır) dinlendirin.

İç harcının hazırlanmasına geçelim. Önce kıymayı tavaya koyalım. Üzerine baharatları koyup, biraz kavuralım. Daha sonra rendelenmiş patatesi ilave edip, biraz daha kavurduktan sonra altını kapatalım.

Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın. Bezeyi çay tabağı büyüklüğünde merdaneyle açın bıçakla orta kısma gelmeden 4 tarafından kesin . Kestiğiniz her kısmın ortasına biraz patatesli kıymalı harçtan koyun ve yaprakların iki ucunu birleştirin, birleşin uçları hamurun ortasına doğru götürün ve bastırın. Diğer üç kısmı da tek tek aynı işlemi uygulayın. Yonca şeklini alınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.

Tepsi mayası için 30 dakika dinlendirin ve yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder