27 Şubat 2018 Salı

Yumuşacık Sodalı, Mayalı, Patatesli Zeytinyağlı Pamuk Açma










MALZEMELER:

1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 şişe içme sodası
1 su bardağı zeytinyağ
1 adet yumurta (akı içine sarısı dışına sürülecek )
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 su bardağı )

AÇMAK İÇİN:

Zeytinyağ bir miktar

İÇİ İÇİN:

2-3 adet haşlanmış patates
100-150 gram beyaz peynir (patates rendelenip, peynirle karıştırılacak)
Tuz yeteri kadar
Karabiber yeteri kadar

ÜZERİ İÇİN:

1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez (İkisi karıştırılacak)

YAPILIŞI:

Ilık süt, maya ve toz şeker yoğurma kabının içerisine konulup, maya eriyinceye kadar karıştırılır. Mayanın kabarması için 10 dakika kadar bekletilir.

Daha sonra un haricindeki diğer malzemeler eklenip, tekrar karıştırılır. Azar azar un ilave edilerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Bir beze alınır,elimizi zeytinyağına batırarak pasta tabağı büyüklüğünde açılır ve üzerine çok az patatesli peynir karışımından konur ve rulo şeklinde sarılır.Rulolar yuvarlanıp, uzatılır ve birbirine dolandırılıp, ortasına doğru düğüm yapılır. Poğaça şeklinde de olabilir. İstediğiniz şekilde yapabilirsiniz.

Şekli verilen sodalı patatesli pamuk açma yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Bütün rulolar aynı şekilde hazırlanıp tamamlanır. Hazırlanan açmalar ılık bir ortamda fırın tepsisinde 30-35 dakika kadar mayalandırılır.
Üzerlerine fırça yardımıyla yumurtalı pekmez karışımı sürülür. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder