16 Şubat 2018 Cuma

Kolay El Açması Kıymalı Börek




MALZEMELER:

6 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı yoğurt
1,5-2 su bardağı ılık su
1/2 Türk kahve fincanı sirke

İÇ HARCI İÇİN:

300-350 gram kıyma
1 adet büyük kuru soğan
Tuz

Pul biber

ÜZERİ İÇİN:

1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ

YAPILIŞI:

Unu, şekeri, tuzu bir kapta karıştırın. Yoğurma kabında yoğurdu ve sirkeyi karıştırın unlu karışımı üzerine boşaltarak yoğurmaya başlayın. Ilık suyu azar azar kontrollü bir şekilde ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 25 beze yapın. 45-50 üzerini örterek dinlendirin.

İç harç için kıyma ve yemeklik doğranmış kuru soğanı az bir yağda kavurun. Tuzunu, biberini katıp, karıştırın ocaktan alın. 

Bütün bezeleri unlanmış tezgahta büyük servis tabağı büyüklüğünde açın. Beşerli 5 adet grup elde edin. Birinci grup (beş adet bezeden oluşuyor) bezeyi tepsi büyüklüğünde açarak tereyağ ile yağladığımız tepsiye serin. Tepsinin alt kısmında 3 grup beze olacak aralarına kesinlikle yağ sürülmüyor.

Hazırlamış olduğumuz kıymalı harcı üzerine yayalım. Harcın üzerine de 2 grup bezeyi yukarıdaki gibi tepsi büyüklüğünde açıp güzelce elimizle düzelterek yerleştirelim. Kısaca harcın altında 3 grup beze (toplam 15 beze) harcın üzerinde ise 2 grup beze olacak (toplam 10 beze) .

Böreği istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Üzerine tereyağ ve sıvı yağı dökün. Bu böreğin özelliği içinde ve arasında yağ olmaması, yağ sadece üzerine bolca dökülüyor. Böreği kestiğimizde dökmüş olduğumuz yağın aralarına işlemesi için 30 dakika kadar bekletiyoruz. 

Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, yaklaşık 40 dakika üzeri kızarıncaya pişirin.Sıcak olarak servis yapın. Pişireceğiniz fırın alt-üst ayrı çalışıyor ise önce alttan pişirin, daha sonra üst tarafını açınız. Sıcak olarak servis yapınız.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder