18 Haziran 2017 Pazar

Boşnak Mantısı (Göçmen Mantısı)












HAMURU İÇİN:

5 su bardağı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su ( suyu kontrollü kullanıyoruz ) 


İÇİ İÇİN:

300-400 gram kıyma
2 adet rendelenmiş kuru soğan
Karabiber yeteri kadar
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ

ARASINA SÜRMEK İÇİN.

100 gram tereyağ
1,5 çay bardağı sıvı yağ
 

YAPILIŞI:

Hamur malzemelerimiz ile yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurumuzun üzerini örtüp, 1 saat kadar dinlendiriyoruz.

İçi için; soğanımızı rendeleyip ,acı suyunun çıkması için avucumuzla sıkıyoruz. Tavaya sıvı yağımızı koyuyoruz. üzerine soğanımızı ilave edip, hafifce sarırtıyoruz. Daha sonra kıymamızı koyup, kavuruyoruz. En son olarak tuz ve karabiber ilave edip, karıştıralım ocağın altını kapatalım.

Arasına sürmek için; tereyağını  eritiyoruz ,sıvı yağı da ekleyip, karıştırıyoruz.

Hamurumuzu 10 bezeye ayırıyoruz. Herbirini az unla , merdane yardımıyla pasta tabağı kadar açıyoruz. Üzerine 2 yemek kaşığı yağımızdan döküp, 5 erli 2 grup yapıyoruz bu şekilde 30 dakika kadar dinlendiriyoruz 

İlk 5 li grubumuzu , bez serdiğimiz veya büyükçe yağlı kağıt kullandığımız masamızın üzerine alıp , kenarlarından çeke çeke açıyoruz
Çok ince olması gerekiyor. açmış olduğumuz yufkayı ortadan ikiye bölüp, düzgün kenarına iç malzememizi baştan başa koyalım, bezi veya kağıdımızı kaldırıp, rulo şeklinde saralım. Hazırlamış olduğumuz ruloyu iki parmak genişliğinde kesip, uçları altta kalacak şekilde top yaparak yağlamış olduğumuz tepsiye dizelim. Diğer grubu da aynı işlemi uygulayalım.

Üzerine artan yağ karışımımızı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Sade yiyebileceğimiz gibi, üzerine yoğurt ve sos dökerek de servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder