23 Ocak 2017 Pazartesi

Patatesli Ay Böreği






MALZEMELER:


3,5-4 su bardağı un
3 adet orta boy patates
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ veya eritilmiş tereyağ
2 adet yumurta (1 adet yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu


PEYNİRLİ İÇ MALZEMESİ:


300 gram lor peyniri veya beyaz peynir
10-15 dal maydanoz

KIYMALI İÇ MALZEMESİ:


200 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tuz yeteri kadar

ÜZERİ İÇİN:

Susam yeteri kadar


YAPILIŞI:


Böreğimizin yapımına hangi iç malzemesini kullanacaksak onu hazırlayarak başlayalım. Ben her ikisini de denedim. Peynirli de çok güzel oluyor ama benim tercihim kıymalıdan yanadır.

Peynirli iç malzemesi için peyniri ve küçük küçük doğradığımız maydanozu bir kapta karıştıralım.

Hamurun hazırlanışına gelince; Haşlamış olduğumuz patatesleri iyice ezip, hamur yoğurma kabına alıyoruz. Daha sonra içine yumurtayı, tuzu ve yağı ilave edip, karıştırıyoruz. Kabartma tozuyla elenmiş unumuzu yavaş yavaş dökerek hamurumuzu oluşturuyoruz. Yumuşak bir hamur olacaktır.

Hazırlamış olduğumuz hamuru 6 parçaya ayırın. Ayırmış olduğumuz parçalardan birisini alalım ve unladığımız tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde elimizle ince açıp, 4 parçaya bölelim. Açarken elimizi unlayabiliriz. Parçaların geniş tarafına iç malzemesinden koyalım ve sigara böreği gibi sarıp, ay şeklini verelim. Bütün parçalar bitinceye kadar aynı işlem uygulanacaktır.

Hazırlamış olduğumuz ay böreklerini yağlamış olduğumuz tepsiye dizip, üzerine yumurta sarısı sürelim. En son olarak susam serpelim.

Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder