24 Kasım 2016 Perşembe

Zeytinyağlı Pazı Sarması





MALZEMELER:


2 bağ sarmalık bazı  (şayet bağlar büyükse 1 bağ yeterli olur)
2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşağı salça (domates veya biber)
1/2 demet  maydanoz
1/2 demet dereotu
3-4 adet taze soğan (istenirse)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
Limon
Pazıları haşlamak için sıcak su

YAPILIŞI:


Pazıları bol su ile iyice yıkayın ve saplarını keserek bir kenara alın.
Orta boy bir tencereye  kaynar su,1-2 damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın.
Pazı yapraklarından 2-3 adet kaynayan suya atıp 1-2 dakika haşladıktan sonra süzgeçle çıkartın.
Tüm pazı yapraklarını aynı şekilde haşlayıp ılıması ve suyunu tamamen bırakması için süzgece koyun. Suyu süzülen pazıların ortasındaki sert damarları bıçakla alalım.

Ayrı bir tencereye zeytinyağı alıp,incecik doğranmış soğanları ekleyip kavurun.
Soğanlar pembeleşmeye başlayınca salçayı ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Taze soğan, karabiber, nane ve isteğinize göre diğer baharatlardan ekleyip karıştırın ve en son iyice yıkanmış pirinci ekleyin.
Tuzunu kontrol edip, pirincin suyu gidince  ince kıyılmış maydanozları ve dereotunu ilave ederek ocaktan alın.
Pazı yapraklarını istediğimiz şekilde (sigara böreği, muska şeklinde) içerisine pirinçli karışımdan koyarak sarın.

Pazıların ortasından çıkarmış olduğumuz damarları tencerenin dibine güzelce serin ve üzerine sardığınız pazıları tencereye yerleştirin.

Üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak (pazıların üzerine geçmiyecek şekilde) su ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirelim. Limon dilimleri koyun ve pazıların açılmaması için üzerine bir tabak kapatıp, orta ateşte pişmeye bırakın.

Pazıları sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla ya da ılık olarak  limonla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder