31 Ekim 2016 Pazartesi

Tereyağlı Peynirli Su Böreği


MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:


3 adet yumurta
1/2 su bardağı ılık su
4 su bardağı un (unun miktarı bardağa göre değişebilir)
1 tutam tuz

İÇİ İÇİN:


1/2 kilo beyaz peynir veya lor peyniri (peynircilerde su böreği için peynir satılıyor)
1 küçük kase tereyağı ve sıvı yağ karışımı

YUFKALAR İÇİN:


2 litre kaynar su
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 litre soğuk su

YAPILIŞI:


Hamur yoğurma kabına önce unu dökelim. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.

Hamuru  limon büyüklüğünde bezelere ayırın. Ayırmış olduğumuz bezeleri de 2 ayrı grupta toplayın. Çünkü 1.grup tepsinin altına, ortaya iç malzeme onun üzerine de 2.grup bezeler konulacak. 
Fırın tepsisini sıvı yağ, tereyağı karışımı ile yağlayın ve ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açın ve yağlamış olduğumuz tepsiye serin. Üzerine tereyağı karışımından sürün.

Daha sonra diğer bezelerin açımına geçin. Açmış olduğumuz yufkalar için, geniş bir tencerede 2 litre suyu kaynatın, kaynayan suyun içine sıvı yağ ve tuzu ekleyin.
Açtığınız yufkayı kaynayan suda 20 saniye dakika kadar haşlayın.  Kevgir yardımıyla haşlanan yufkayı alın ve hemen diğer tencere içinde beklettiğiniz soğuk suya atın. Soğuk sudan çıkarıp sularının süzülmesi için süzgece alacağız.Yufkanın suyu süzüldüğünde yağladığınız tepsiye yerleştirin. Üzerine tereyağı karışımından sürün. 

1.grup yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın. Ortasına gelince iç malzememizi koyalım. İç malzemesinin üzerine 2.grup yufkaları da aynı işlemi uygulayalım. Son yufkayı yerleştirdikten sonra yufkaların üzerine hafifçe bastırarak düzeltin ve kesin.
Böreğimizin  üzerine kalan tereyağlı karışımına 2 yemek kaşığı kadar yoğurt koyup, karıştıralım ve sürelim.

Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişirme işlemini ocağın üzerinde de yapabiliriz. Orta ateşte önce bir tarafını çevire çevire kızartın, daha sonra böreği ters çevirip, diğer tarafını kızartacağız.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder