22 Eylül 2016 Perşembe

Gaziantep Köy Kahkesi






MALZEMELER:



4,5-5 su bardağı un

1/2 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1/2 paket tereyağ
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı pekmez
1/4 su bardağı tahin (isteğe bağlı)
1/2 su bardağı şeker
1 çay bardağı susam
1/2 çay bardağı kendir tohumu
2 yemek kaşığı rezene
2 yemek kaşığı çörek otu
1 çay kaşığı tarçın


YAPILIŞI:


Öncelikle rezeneyi kavurup, rondo da çekiyoruz veya havanda dövüyoruz. Susam ve kendir tohumunu 5 dakika kadar sürekli karıştırarak tavada kavuruyoruz. İçine tereyağını ve rezeneyi ilave edip,  tavanın sıcaklığıyla tereyağının erimesini bekliyoruz.


Hamur yoğurma kabına erimiş olan tereyağlı malzemenin yanı sıra diğer sıvı malzemeleri ve 1 çay kaşığı tarçını ekliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra un, irmik ve kabartma tozunu ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun yumuşak olması kahkenin ağızda dağılmasını sağlıyor.

Hamuru yoğurduktan sonra 15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım elimizde yuvarlayıp, susama batıralım ve üzerini elimizle bastıralım. Yağlı kağıt serilen tepsiye diziyoruz. 
İsterseniz hamurdan bir miktar alıp, elimizle yuvarlıyoruz. 2-3 parmak genişliğinde kesip,susama batırmadan tepsiye diziyoruz. Kahkeleri her iki şekilde de yapabiliriz.

Hamurun tamamı bitince 175 derece de ısıtılmış fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişiriyoruz. Kahkemiz  soğuyunca saklama kabına alıp, uzun süre saklayabilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder