31 Ocak 2019 Perşembe

Teflon tavada az yağlı çiğ börek











MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:


4 su bardağı  un
2 yemek kaşığı sirke (hamurun kabarmasını sağlar)
1-1,5 su  bardağı ılık su
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu

Tezgahı unlamak için ayrıca un

İÇ HARCI İÇİN:

300-350 gram az yağlı kıyma
1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
2-3 adet taze soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su


İÇ HARCININ HAZIRLANMASI:

Soğanı bıçakla ince ince kıyın. Kıymayı soğan, tuz ve karabiber ile iyice karıştırın.
Hazırladığınız harca su ekleyip tekrar karıştırın ve bir kenarda bekletin. İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur.

HAMURUN YAPILIŞI:

Unu hamur yoğuracağımız kaba boşaltın. Ortasını havuz gibi açıp, kabartma tozu, tuz, sirke ve suyu ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Gerekirse ılık su ekleyebilirsiniz. 

Hamuru 30 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru açacağınız tezgahı hafifçe unlayın. Her bezeyi 2 yufka kalınlığında ve yaklaşık 20 santim, tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamurun bir yarısına malzemeden 1-1,5 yemek kaşığı koyun iyice yayın. Hamurun diğer yarısını yarım ay şeklinde üzerine kapatın ve elinizle iyice bastırın. Şayet istiyorsanız kenarlarını tencere kapağı veya çay tabağı yardımıyla kesin. 

Harcı konup hazırlanan börekleri sulanmaması için bekletmeden pişirmek gerekir.Bunun için, teflon tavayı fırça yardımıyla zeytinyağla yağlayalım. kızınca çiğ böreğimizi koyup, arkalı önlü pişirelim. Bir tarafı pişince, diğer tarafını da hafifçe zeytinyağ sürebiliriz.

Kızartmasını seviyorsanız, hazırlanan börekleri hemen bol kızgın yağda her iki tarafı pembeleşene kadar kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder