28 Haziran 2018 Perşembe

Hazır Yufka İle Peynirli, Kıymalı Börek





MALZEMELER:

500 gram hazır yufka (5 adet küçük boy yufka)


İÇİ İÇİN:

150 gram lor peyniri
150 gram kıyma
1 adet kuru soğan
Karabiber (istediğiniz baharatları kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz 


SOSU İÇİN:

1 şişe maden suyu
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (beyazı sosa, sarısı üzerine)


YAPILIŞI:


Öncelikle böreğin iç malzemesini hazırlayarak işe başlayalım. Bunun için sıvı yağı bir tavaya koyalım. İçine küçük küçük doğradığımız kuru soğanı, kıymayı ve 1/2 fincan su ilave ederek, güzelce kavuralım. Ocağın altını kapatıp, içine baharatları, tuzu ve lor peynirini koyarak karıştıralım.

Böreğin sosunu yapalım.Derince bir kaba maden suyunu, sıvı yağı ve yumurtanın beyazını koyarak çırpalım ve bir kenarda bekletelim.

Böreğin yapımına geçersek, yağlamış olduğumuz fırın tepsinini önce bir adet yufkayı kenarları dışarıya taşacak şekilde yerleştirelim. Benim almış olduğum yarım kilo yufkada 5 adet  çıktı. Ben de tepsinin alt tarafına 2,5 adet ortaya iç malzeme daha sonra üst tarafına da 2,5 adet yufka yerleştirdim. Alta yerleştirdiğimiz yufkanın üzerine kaşıkla yaklaşık 3 kaşık kadar sos dökelim. Bütün yufkaları yerleştirirken mutlaka sostan döküyoruz. Ortaya gelince iç malzememizi serelim. Üzerine kalan diğer yufkaları aralarına sos sürerek yerleştiriyoruz. En son olarak dışarıya taşan yufkaları tepsinin içine doğru topluyoruz. Ayırmış olduğumuz yumurtanın sarısını böreğin üzerine sürüp, kalan sosu da üzerine döküyoruz. Dilimlere kesip, önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Börek fırından çıkıp, ilk sıcaklığı gittikten sonra kestiğimiz dilimlerin üzerinden bıçakla tekrar geçiyoruz.

Sıcak veya ılık olarak servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder