27 Haziran 2017 Salı

Cevizli Ev Baklavası












MALZEMELER:


1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 adet kabartma tozu
1/2 kilo un (unun miktarı su bardağının büyüklüğüne göre değişebilir)

ARASINA KOYMAK İÇİN:

250 gram iri çekilmiş ceviz içi

ÜZERİNİ DÖKMEK İÇİN:

250 gram tereyağı

AÇMAK İÇİN:

2 su bardağı nişasta

ŞERBETİ İÇİN:

4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su (şayet tatlı seviyorsanız 3 su bardağı su kullanın)
1/4 limon suyu

YAPILIŞI:

Yoğurma kabımıza un hariç, diğer malzemeleri alıp karıştıralım. Sonra ununu da ilave edip, yumuşacık bir hamur yoğuralım.
Hamurumuzun üzerini streç filmle kapatıp, yaklaşık 1 saat dinlendirelim. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım ve kurumaması için üzerlerini kapatalım.

Bir kabın içine nişasta dökelim ve 5 tane bezeyi nişastanın içine atalım. Bezeleri tek tek çıkarıp, pasta tabağı büyüklüğünde açalım ve aralarına bolca nişasta serpiştirip üst üste dizelim ve önce merdane sonra da oklava ile incecik bir yufka açalım.

Açtığımız beşli yufkamızı tepsimize yerleştirelim. Arasına ceviz içi serpiştirelim. Bütün bezelerimiz bitinceye kadar aynı işlemi uygulayalım.

En sonuncu beşli bezemizi açalım ve tepsimize yerleştirelim. Yıldız veya istediğiniz şekilde keselim.
Üzerine dökmek için tereyağını ocağa alıp eritelim.Yağın üzerindeki köpüğünü iyice temizleyelim.
Sonra kaşıkla kızgın yağı baklavanın her tarafına gezdirerek dökelim.
Baklavamızı önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında iyice kızarana kadar pişirelim.

Baklavamız soğuk, şerbet sıcak olmalı.Bunun tersi de olabilir.

Şerbet için gerekli malzemeleri tencereye alıp 20 dakika kadar kaynatalım. Kaynamış sıcak şerbeti soğumuş olan baklavanın üzerine gezdirerek dökelim. Baklavamızı şerbetini çekmesi için bir kenara kaldıralım.
İstediğimiz gibi süsleyip, servis yapalım.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder