21 Mart 2017 Salı

Uçuşan Kelebekli Elmalı Turta











MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

4,5 su bardağı un
160 gram oda sıcaklığında tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri


İÇİ İÇİN:


4 adet elma
4 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı galeta unu (elmanın suyunu almak için)
2 tatlı kaşığı tarçın



YAPILIŞI:


Hamur yoğurma kabını tezgaha koyalım ve içine elediğimiz unu ekleyelim. Ortasını havuz biçiminde açalım. Oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurdumuzu, pudra şekerimizi , kabartma tozunu ve vanilyamızı içine koyalım ve karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığı elde edene kadar yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamuru vakit geçirmeden streç film ile kaplayalım. Buzdolabına kaldıralım.

İç harcını hazırlamaya geçelim. Bunun için elmalarımızı rendeleyelim. Bir tavaya elmaları alalım, içine şeker ekleyip, suyunu çekene kadar çevirerek pişirelim.
Sonra içine iri kıyılmış ceviz içini ve tarçını ekleyelim. Bir kaç dakika kadar karıştırıp, pişirdikten sonra galeta ununu ilave edelim ve karıştıralım. Ilıması için bir kenarda bekletelim.

Buzdolabındaki turta hamurunu alalım. Hamurun 1/3 ni üzerini süslemek için ayıralım.Tart kalıbımızı da yağlayalım. Sonra hamuru yavaş hareketlerle tart kalıbının üzerine yerleştirip, parmak uçlarımızla içine oturtalım, elimizle tabanına bastıralım, yanlarını da yerleştirelim.

Hazırladığımız ılınmış olan elmalı iç harcını kalıba yerleştirdiğimiz hamurun üzerine yayalım. Tart hamurundan geriye kalan parçaları, tezgahta yuvarlayıp, rulo haline getirelim, ince ince şeritler yapıp, bunu da tart kalıbının üzerine kafes yapalım. Kafeslerin arasına kalan hamurla kelebek kalıp kullanarak kelebekler elde edelim ve üzerine yerleştirelim.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim. Servis etmeden önce, soğumasını bekleyip, kalıbından çıkarın. Üzerine soğuyunca pudra şekeri serpip veya sade olarak servis edin.


Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder