17 Mart 2017 Cuma

Etli Çiğ Köfte








MALZEMELER:


750 gram yağsız kıyma
1 kilo ince bulgur
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
4 adet taze soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı biraz fazla zeytinyağı
1/2 çay bardağı su
1 adet rendelenmiş domates
1 adet kırmızı sivri biber
1 adet limon
1/2 çay bardağı acı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon




YAPILIŞI:



Kuru soğanı ve sarımsakları incecik doğrayın. Limon kabuğunun beyaz kısımlarını almadan sarı kısımlarını uzun ince parçalar halinde kesin.

Kırmızı sivri biberin çekirdeklerini çıkarıp, iri iri doğrayarak mutfak robotundan geçirin. Taze soğanları ve maydanozu çok ince kıyın.
İki defa çektirdiğiniz yağsız kıymayı, yüzeyi tırtıklı bir çiğ köfte tepsisine alın. İncecik doğradığınız kuru soğan ve sarımsakları, biber salçasını, domates salçasını, limon kabuğu parçalarını, tuzu, karabiberi, kimyonu ve acı kırmızı toz biberi ekleyin.

Köfte yoğurur gibi tüm malzemeyi iyice özleşene kadar elinizle karıştırarak yoğurun. Yoğurduğunuz çiğ köftenin üzerini streç film ile kaplayarak 1 saat kadar bekletin.

1 saatin sonunda limon kabuğu parçalarını içerisinden çıkartın. Yıkamadığınız ince bulguru ekleyin ve avuç içinizle bastırarak uzun süre yoğurmaya devam edin..Yoğurma esnasında çiğ köftenin elinize yapışmaması ve kıvam alması için; buz kullanabilirsiniz. Buz suyunu yavaş yavaş saldığından bulgur ve kıyma daha kısa sürede birbiriyle kaynaşacaktır.

Yoğurma işlemi esnasında kuruyan bulgura azar azar rendelenmiş domates ve kırmızı sivri biber püresi ekleyerek yoğurma işlemini sürdürün.

İncecik kıydığınız taze soğan ve maydanozları ilave edin. Son olarak; zeytinyağı ve arzuya göre 1/2 çay bardağı suyu ekleyerek iyice kıvam alana kadar yoğurma işlemine devam edin.


Hazırladığınız çiğ köfte harcından parçalar kopartarak avuç içinizde elinizle sıkın. Şekil verdikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edin. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder