30 Kasım 2016 Çarşamba

Kolay Mayalı El Açması İki Çeşit Börek









MALZEMELER:


1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta
1/2 adet yaş maya (veya 1,5 yemek kaşığı kuru maya)
1 yemek kaşığı toz şeker
2 kahve kaşığı tuz
Aldığı kadar un


İÇİ İÇİN:


Yarım kilo ıspanak
2 tane orta büyüklükte kuru soğan
1 kase beyaz peynir
Karabiber
tuz
kırmızı pul biber


VE


2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
150-200 gram kıyma
Maydanoz
Karabiber
Tuz


YAĞLAMAK İÇİN:

Tereyağı ve sıvı yağ


ÜZERİ İÇİN:


3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt (her ikisi de karıştırılıp sürülmek üzere hazırlanacak)


YAPILIŞI:


Mayalı açma börek için ilk olarak hamuru hazırlayın. Yoğurma kabına mayayı, ılık sütü ve şekeri koyup, güzelce mayayı eritiyoruz. Daha sonra içine yoğurdu, ılık suyu, yumurtayı ve tuzu ilave ederek karıştırın. Üzerine hafifçe un serpin ve üzerini kapatarak 15 dakika bekletin. Bekleme süresi sona erdikten sonra un ilavesi yaparak yumuşak kıvamda bir hamur yoğurun. Hazırladığınız hamuru bir örtüye sararak yarım saat kadar mayalanması için bekletin.

İç harcı için, ıspanağı bol su ile yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Kuru soğanın kabuklarını soyup incecik kıyın. Ardından peyniri, karabiberi, kırmızı pul biberi ekleyerek karıştırın. Ispanaklar sulanmasın diye tuzu ıspanağı tepsiye serdiğimiz zaman üzerine serpiyoruz.
Kıymalı iç malzemesi için, kıymayı güzelce kavuruyoruz. Daha sonra içine rendelenmiş patatesi ve baharatları ilave edip, karıştırıyoruz. İç malzemelerini ayrı ayrı böreklerde de kullanabilirsiniz.

Dinlendirdiğiniz hamuru eşit ölçülerde mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. Her bir bezeye un serperek ilk önce merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra tereyağını ufak bir tencerenin içinde eriterek üzerine sıvı yağ ekleyip ocaktan alın. Yağ karışımından açtığınız bezelerin her yerine gelecek şekilde bolca sürün.Sadece 2 adet bezeye yağ sürmeyiniz. Çünkü bezeleri merdaneyle açarken en üstüne koyacağız. Hazırlamış olduğumuz bezeleri 2 eşit parçaya ayırın ve üst üste koyun. Benim 12 adet bezem oldu. 6 adedini tepsinin altına 6 adedini de üstte koydum. 6 adet bezeyi üst üste koyun tabiki en üstteki parça yağsız olacak. Merdaneyle tepsinizin boyutuna göre büyütün. Yağlamış olduğunuz tepsiye serin. Ortaya de iç malzemeleri yarı yarıya serin. Onun üzerine de diğer 6 adet bezeyi aynı şekilde açıp, serin.
1/2 saat kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin. Artan tereyağlı karışımı üzerine dökün. Onun üzerine de yoğurtlu yağ karışımından sürüp, dilimlere kesin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına verin. Böreklerin üzeri ve altı kızarana kadar pişirin. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder