22 Ekim 2016 Cumartesi

Cevizli Un Helvası







MALZEMELER:


1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağı (bardağın yarısını tereyağ eritip,üzerini sıvı yağla tamamlıyorum)
2 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt veya su
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz

YAPILIŞI:



Helvayı yapacağımız kaba yağı koyalım ve üzerine unu ve cevizi ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmaya başlayalım. Tahta kaşıkla alt üst ederek kavurmalısınız.
Unun rengi koyulaşmaya başlıyorsa ve karışım dahada sıvılaşıyorsa helvamız oluyor demektir.(sıvılaşma kıvamı resimdeki gibidir)

Ayrı bir kapta sütü ve şekeri karıştırarak eritin.


Unun kokusu ve rengi değişince ufak bir parça alıp şekerli süte veya suya atın. Eğer un dağılıyorsa helva kıvamına gelmiş demektir. Dağılmıyorsa biraz daha kavurmanız gerekmektedir. Bu işlemi un dağılana kadar tekrarlayın.

Unumuzun kıvamı gelince tencereye şekerli sütü ekleyin ve hiç ara vermeden hızlıca karıştırın. Hamur suyunu çekip katılaşmaya başlayınca 2-3 sonra tencerenin kapağını ve ocağı kapatın.

10 dakika sonra kapağı açın bir kaşık yardımıyla veya kalıpla şekil verip servis tabağına dizin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder