12 Eylül 2016 Pazartesi

40 Kat Cevizli Ev Baklavası







MALZEMELER:



2 adet yumurta
1 cay bardağı sivi yag
1 cay bardağı yoğurt
1 cay bardağı sut
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke  

4,5 su bardağı kadar un


ÜZERİNE DÖKMEK İÇİN:


1 su bardağı sıvı yağı
1,5 su bardağı eritilmiş tereyağı



AÇMAK İÇİN:


250 gr buğday nişastası


İÇİ İÇİN:


2,5 su bardağı kırılmış ceviz


ŞERBETİ İÇİN:


5 su bardağı toz seker
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kadar limonun suyu



YAPILIŞI:


Şerbet için; önce toz şekeri, suyu yaklaşık 25 dakika kadar kaynatıyorum. Daha sonra limon suyunu ilave edip, 10 dakika kadar da kaynatıp, kıvam alınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakın.

Hamuru için; yumurtayı, sıvı yağı, sütü, yoğurdu, tuzu , kabartma tozunu ve sirkeyi iyice karıştırıp azar azar unu ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.

Hazırlamış olduğumuz baklava hamurunu 40 bezeye bölun uzerine temiz bir bez örtüp 15 dakika dinlendirin.

Hazırlamış olduğumuz bezeleri ilk önce 10 tanesini cay tabağı kadar açın aralarına bol nişasta serpin üst üste koyun ve biraz nişastayla oklava yardımıyla açılabildiği kadar acın tepsiye yerleştirin tepsinin kenarlarından sarkan fazlalıkları bıçakla kesip üstüne yerleştirin.
Biraz yağ gezdirip, az miktarda ceviz serpin.

Diğer 10 bezeyi de açıp, tepsiye ayni şekilde yerleştirin kenarlarındaki fazlalıkları bıçakla kesin kestiğiniz fazla yufkaları birbirinden ayırarak yufkaların üstüne yerleştirin ve üstüne dövülmüş cevizi serpin.

Diğer kalan 20 bezeyi 10'arlı olacak şekilde  aynı işlemi uygulayın. Aralarına bol nişasta serperek acın cevizlerin üstüne yerleştirin fazla kenarlarını ayni şekilde kesin ve aralarına yerleştirin sadece en üstüne gelecek katın kestiğiniz parçaları üstüne değil altına yerleştirin ve keskin bir bıçakla baklava dilimlerine kesin.

Üzeri için tereyegini eritin sivi yağla karıştırıp baklavanın her tarafına gelecek şekilde dökun
önceden istilmis 160 derece fırında uzeri biraz kızarana kadar yaklaşık 1 saat kadar pisirin ve firinin ayarını 180 dereceye yükseltip yaklaşık 10-15 dakika kadar, baklavanız güzelce kızarana kadar pişirin.

Baklavanızın kıtır kıtır olmasını istiyorsanız şerbetiniz ilik baklavanız soğuk olacak şekilde şerbetini dökün. Yumuşak olmasını isterseniz de ılık şerbeti ilk sıcaklığı çıkan baklavanın üstüne dökün.

Baklavanız şerbetini çekip, soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder