31 Ocak 2019 Perşembe

Teflon tavada az yağlı çiğ börek











MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:


4 su bardağı  un
2 yemek kaşığı sirke (hamurun kabarmasını sağlar)
1-1,5 su  bardağı ılık su
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu

Tezgahı unlamak için ayrıca un

İÇ HARCI İÇİN:

300-350 gram az yağlı kıyma
1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
2-3 adet taze soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı su


İÇ HARCININ HAZIRLANMASI:

Soğanı bıçakla ince ince kıyın. Kıymayı soğan, tuz ve karabiber ile iyice karıştırın.
Hazırladığınız harca su ekleyip tekrar karıştırın ve bir kenarda bekletin. İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur.

HAMURUN YAPILIŞI:

Unu hamur yoğuracağımız kaba boşaltın. Ortasını havuz gibi açıp, kabartma tozu, tuz, sirke ve suyu ekleyin. Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Gerekirse ılık su ekleyebilirsiniz. 

Hamuru 30 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru açacağınız tezgahı hafifçe unlayın. Her bezeyi 2 yufka kalınlığında ve yaklaşık 20 santim, tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamurun bir yarısına malzemeden 1-1,5 yemek kaşığı koyun iyice yayın. Hamurun diğer yarısını yarım ay şeklinde üzerine kapatın ve elinizle iyice bastırın. Şayet istiyorsanız kenarlarını tencere kapağı veya çay tabağı yardımıyla kesin. 

Harcı konup hazırlanan börekleri sulanmaması için bekletmeden pişirmek gerekir.Bunun için, teflon tavayı fırça yardımıyla zeytinyağla yağlayalım. kızınca çiğ böreğimizi koyup, arkalı önlü pişirelim. Bir tarafı pişince, diğer tarafını da hafifçe zeytinyağ sürebiliriz.

Kızartmasını seviyorsanız, hazırlanan börekleri hemen bol kızgın yağda her iki tarafı pembeleşene kadar kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

30 Ocak 2019 Çarşamba

Izgarada Kaşarlı Köfte









MALZEMELER:

500 köftelik kıyma (orta yağlı)
1 adet kuru soğan (rendelenmiş, yıkanmış ve suyu sıkılmış)
1 adet yumurta
1 dilim ekmek (sütle ıslatılmış)
1 silme çay kaşığı karabiber
1 silme çay kaşığı kimyon

1 silme çay kaşığı kuru kekik
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 diş sarımsak (seviyorsanız kullanın isteğe bağlı)
Tuz yeteri kadar
1 su bardağı ince rendelenmiş kaşar peyniri veya dilimlenmiş kaşar
2 yemek kaşığı tereyağ (pişirmek için kullanılacak)



YAPILIŞI:


Kıymayı köfteyi hazırlayacağımız büyükçe bir kaba alalım.

İçine kuru soğanı, yumurtayı, ekmeği, kekik, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ve tuzu ekleyip iyice karışana kadar yoğurun.

Mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasına 1 tatlı kaşığı kaşar peyniri (dilim kaşar ise 1/2 dilim) yerleştirip, kapatarak yuvarlayın ve hafifçe elinizle bastırın.

Pişireceğimiz ızgaraya veya tavaya tereyağını koyup, eritiyoruz. Daha sonra köfteleri ilave edip, ızgara gibi arkalı önlü pişiriyoruz. Sıcak olarak servis tabağına alıp, servis edelim.

Afiyet olsun.


29 Ocak 2019 Salı

Nohut Mayasının yapılışı ve Nohut Mayasıyla Ekmek Yapımı




NOHUT MAYASININ YAPILIŞI:

MALZEMELER:

50-60 kadar nohut
3 yemek kaşığı  tam buğday unu
1 su bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
1 adet temizlenmiş cam kavanoz

YAPILIŞI:

Nohutları plastik olmayan, temiz bir havanın içerisine alın ve dikkatli bir biçimde hafif iri kalacak şekilde dövün. Çok küçültmenize gerek de yok, hafif iri parçalar kalacak şekilde dövmeniz yeterli.

Kırmış olduğunuz nohutları orta boy bir kavanozun içerisine aktarın. Üzerine unu ekleyin ve el yakmayacak sıcaklıktaki suyu ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra bir kaşık yardımıyla içerisinde un topakları kalmayana kadar güzelce karıştırın. Suyu eksik kalırsa mutlaka ilave edin. Su, un ve nohut karışımının 3 parmak üzerinde olacak şekilde eklenmelidir.

Güzelce karıştırdıktan sonra ağzını kapatın havluyla sarın. Ardından evin en sıcak bir yerinde muhafaza edin. Mayanın olması için ideal derece 38-42 derece aralığında. Bu ısıyı kabın içinde yakaladığında oluşmaya başlayacaktır. Üzerinden 12 saat geçtikten sonra gerekli sıcaklık sağlandığında mayanızda hareketlenmeler başlayacaktır. Yine el yakmayacak sıcaklıkta 3/4 çay bardağı kadar suyu ilave ederek dinlendirmeye bırakın.

Ertesi sabah mayanızda köpükler ve ekşi, keskin bir koku gözlemleyeceksiniz. Mayanız yaşıyor ve kullanılacak hale geldi demektir. Nohutları bir tülbent yardımıyla süzdürerek, üzerindeki koyu kıvamlı köpüğü kullanarak ekmek ya da yoğurt yapımına geçebilirsiniz. Şayet isterseniz süzmeden direk olarak mayayı kullanabilirsiniz.

EKMEK YAPILIŞI:

Elde ettiğimiz nohut mayasını 1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı  tam buğday unu ile karıştırın. Üzerini streç film ile kapatarak 2-3 saat boyunca mayalanmaya bırakın. 

1/2 kilo una, hazırladığınız nohut mayasını ilave edin ve karıştırarak bir hamur elde edin. Hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Yoğurma aşamasının ortasında tuz ilave edin. Bu arada kıvamına bağlı olarak ılık su da ilave edebilirsiniz. Yoğurma işleminin ardından ele yapışmayan klasik bir ekmek hamuru elde edeceksiniz
 Hamuru bolca yağlanmış pişireceğiniz kabın ya da tepsinin içerisine aktarın. Ekmeğinize kabın içinde şekil verin. Oda sıcaklığında üzerine nemli bir bez yerleştirerek yaklaşık 1-2 saat kadar mayalayın. Mayalandırma kabının 4-5 parmak yukarısında bir hal aldığında ekmeğiniz mayalanmış ve pişmeye hazır hale gelmiş demektir.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika ya da 1 saat aralığında pişirin. 

Afiyet olsun.

27 Ocak 2019 Pazar

Tahinli Soslu Kakaolu Kek





MALZEMELER:

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

KAKAOLU KARIŞIM İÇİN:

2-3 yemek kaşığı hazırlamış olduğumuz harç
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı süt

ÜZERİ İÇİN:

2 yemek kaşığı pudra şekeri
1/2 su bardağı tahin

YAPILIŞI:


Şeker ve yumurtayı 5 dakika mikser ile güzelce çırpınız. Daha sonra içine su, tahin ve sıvı yağ ekleyip, karıştırın. Kabartma tozu ile elenmiş unu koyarak tekrar karıştırın.

Hazırlamış olduğunuz karışımdan 2-3 yemek kaşığı ayırıp, farklı bir kaba koyunuz. İçine 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı süt koyup, iyice çırpalım ve bir kenarda bekletelim.

Kek kalıbını katı yağ ile yağlayıp, her tarafına susam serpelim. Önce hazırlamış olduğumuz sade kek harcını dökelim. Daha sonra kakaolu harcı döküp, kaşıkla hafif hafif karıştıralım. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında pişirelim.

Kek soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1/2 su bardağı tahini karıştır, soğuyan kekin üzerine dökün.

Afiyet olsun.

24 Ocak 2019 Perşembe

Susamlı, Susam Ezmeli, Tarçınlı, Cevizli Kahke







MALZEMELER:

250 gram oda sıcaklığında tereyağ
2 çay bardağı şeker veya pudra şekeri
2 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı tepeleme susam ezmesi
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 adet yumurta ( sarısı içine koyulacak akı üstüne sürülecek)
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı susam
Alabildiği kadar un (yaklaşık 4,5-5 su bardağı kadar kullanılıyor)

YAPILIŞI:

Hamur yoğuracağımız kaba tereyağını, sıvı yağı, şekeri, susam ezmesini, cevizi, yumurtayı ve kabartma tozunu koyup, elimizle güzelce karıştıralım. Daha sonra unumuzu azar azar ilave ederek hamurumuzu yoğuralım. kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak.

Yuvarlak mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılarak önce yumurta akına, daha sonra susama bulanan kahkeleri elimizle iyice bastırarak inceltelim. Yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayalım. 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2019 Çarşamba

Tuzlu Mini Çatal Kurabiye





MALZEMELER:

1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke (elma veya üzüm sirkesi fark etmez)
2 çay kaşığı tuz
200 gram oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta sarısı üzerine sürmek için ayrılacak


ÜZERİ İÇİN:

Susam yeteri kadar


MALZEMELER:


Hamuru hazırlayacağımız derin bir kaba yoğurt, toz şeker,sirke, sıvı yağ, tereyağ, tuz, mahlep ve yumurta akı koyup, güzelce karıştıralım. Daha sonra azar azar kabartma tozu ile elenmiş un ilave ederek, yumuşak bir hamur yoğuralım.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayalım. Daha sonra iki ucunu birleştirip, küçük çatallar yapalım. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi uygulayacağız. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpelim.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış, 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

22 Ocak 2019 Salı

Kıymalı Lahana Sarması






MALZEMELER:

1 adet orta boy lahana

İÇİ İÇİN:


300 gram orta yağlı dana kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kuru nane
1 kahve fincanı su
1 çay bardağı zeytinyağı yağ miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz
Sıcak su tenceredeki dolmanın yarısına gelecek kadar konulacak

YAPILIŞI:


Beyaz lahanayı haşlamak için; beyaz lahananın yapraklarını ayıralım.Tencereye su koyalım ve kaynatıp, içine tuz ekleyelim. Beyaz lahana yapraklarını kaynar suyun içinde az haşlayalım. Haşlanan beyaz lahananın ortasında bulunan kalın damarı alıp, parçalara ayıralım .

Dolmanın içini hazırlamak için; zeytinyağından 2 yemek kaşığı ayırıp, bir tavaya koyun içine kıymayı incecik doğradığınız soğanı koyup, güzelce kavurun. Daha sonra yıkanmış pirinci bir kahve fincanı suyla birlikte ilave edin. Pirincin suyu gidinceye kadar kavurun ve altını kapatın.

İncecik kıydığınız maydanoz, tuz, biber, nane ve soğuk suyu ekleyip, karıştırın. Hazırladığımız kıymalı pirinçli içten, beyaz lahanaların üzerine koyalım ve saralım.

Dibi tutmaması için tencerenin altına birkaç lahana yaprağı koyalım. Sardığımız lahanaları tencereye dizelim.
Bir kabın içine yarım çay bardağı kadar sıvı yağı, tuzu, bir miktar sıcak suyu koyalım , karıştıralım.
Lahana sarması üzerinde gezdirelim. İçine koyduğumuz sıcak su lahanaların üzerine çıkmaması gerekiyor. Lahananın pişerken dağılmaması için tabak kapatalım. Tabağın üzerine kapak kapatıp, ocağa koyalım.
Önce yüksek ateşte bir taşım kaynatıp, daha sonra kısık ateşte pişirelim.

Afiyet olsun.

18 Ocak 2019 Cuma

Zeytinyağlı Portakal Sulu, Brokoli, Havuç, Karnabahar, Kabak Yemeği







MALZEMELER:

300 gram brokoli
1 adet küçük boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet havuç
1 adet taze kabak
1 adet küçük boy karnabahar (100-150 gram)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıcak su
1/2  limon suyu
2 adet portakal suyu
2 tatlı kaşığı un
Tuz


YAPILIŞI:

Karnabaharı ve brokoliyi çiçeklerine ayırıp, iyice yıkayın. 1 adet havucun ve kabağın kabuğunu soyun.İstediğiniz büyüklükte doğrayın. Ben halka halka doğradım.

Daha sonra derin bir tencereye zeytinyağ koyun. Üzerine ince ince doğradığınız soğanı, sarımsağı ve havucu koyup, pembeleşene kadar kavurun. 

Ardından doğradığınız karnabaharı, kabağı ve brokolileri ekleyin. Üzerine portakal suyu,limon suyu, şeker, tuz ve unla hazırlamış olduğumuz sıcak sulu sosu döküp, 1-2 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirin.
Afiyet olsun.

17 Ocak 2019 Perşembe

Kolay Ispanak Kökü Ezmesi




MALZEMELER:

1 kilo ıspanağın sap ve kökü
1 su bardağı kese yoğurt
1-2 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı kimyon

ÜZERİ İÇİN:

1 tatlı kaşığı acı kırmızı biber salçası
1 çay bardağı yeşil zeytin
1/2 çay kaşığı kuru kekik

YAPILIŞI:

Önce üzerini süsleyeceğimiz yeşil zeytin küçük küçük doğranır, acı biber sosu ve kekikle güzelce karıştırılıp, bir kenarda bekletilir.

Ispanağın sadece sap ve köklerini alarak temizlenir ve güzelce yıkanır.
Küçük parçalara kesilir ve 1 yemek kaşığı zeytinyağında yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Yoğurt, sarımsak, tuz, haldal, kimyon ve zeytinyağını ayrı bir kapta iyice karıştırıp, sos hazırlanır. Hazırlanan sos ıspanağa üzerine dökülür ve tekrar karıştırılır. Servis tabağına alınır, üzerini hazırlamış olduğumuz zeytinle süslenir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Ocak 2019 Çarşamba

İki Renkli Az Yağlı, Sulu Yumuşacık Kek





MALZEMELER:

4 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı su
2 paket kabartma tozu
1 adet portakal rendesi
18 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı kakao


ÜZERİ İÇİN:

1/2 çay bardağı yer fıstığı iri çekilmiş
1/2 çay bardağı ceviz iri çekilmiş

YAPILIŞI:


Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyarak 10 dakika kadar çırpalım.
Daha sonra içerisine suyu ve sıvı yağı ilave ederek çırpmaya devam edelim.
Unu kabartma tozu ile eleyelim ve portakal kabuğu rendesiyle birlikte ilave edelim. Hamurun yarısını başka bir kaba ayırıp, içine kakao ve 1 fincan ılık su ilave edip, karıştıralım.

Yağlayıp unlanan kek kalıbına hamuru sırasıyla boşaltalım.Üzerine yer fıstığı ve ceviz serpelim.
Önceden ısıttığımız 175 derece fırında 50 dakika kadar pişirelim.
Pişirme süresi fırına göre değişebilir.Kontrol edelim.İlk 20 dakika boyunca fırını kesinlikle açmayalım.
Kekimiz soğuyunca kalıptan çıkarıp, servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.