MALZEMELER:
NOHUT MAYASI İÇİN:
10 adet kuru nohut
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
Nohut mayasını hazırlamak için önce nohutları güzelce kırıyoruz. Nohutları un gibi etmenize gerek yok, sadece ikiye üçe bölünseler yeter.
Daha sonra kırmış olduğumuz nohutları büyükçe bir cam kavanoza koyuyoruz. Üzerine şekeri, tuzu, unu ve suyu (suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı) ilave edip karıştırın ve kapağını kapatın.
Kavanozu sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın. Kışın kalorifer peteğinin üzerine de bohça gibi sararak koyabilirsiniz. Sabaha yakın kavanozu açıp, içerisine 1 su bardağı sıcak su (suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı) ve 1 yemek kaşığı un koyup, karıştın. Tekrar güzelce sarın ki maya üşümesin. Bu işlemi akşama doğru yaparsanız daha iyi olur. Kavanozun taşma riskini önlemek için naylon poşete koyalım ve tekrar sıcak tutacak bir örtüyle sarıp, kaldıralım.
Nohut mayasının geldiğini üzerindeki köpüklerden ve hoş olmayan kokusundan anlarız. Üzeri hiç köpük tutmadıysa mayanız tutmadı demektir.
EKMEK HAMURUNUN HAZIRLANMASI:
Hamur yoğurma kabına bir miktar un koyuyoruz. Daha sonra ortasına mayayı ilave edip, sıcak su (elimizi yakmayacak şekilde), tuz koyarak başlıyoruz hamurumuzu yoğurmaya. Hamurun kıvama poğaça hamuru yumuşaklığında olacaktır. Yoğurmuş olduğumuz hamuru yoğurt mayalar gibi güzelce sarıp, sarmalıyoruz. Hamur yoğurma kabında hamur 2 misli oluncaya kadar bekliyoruz.
Daha sonra kabaran hamurumuzu bolca yağladığımız tepsiye alıp (tepsiye koyduğumuz hamur tepsinin yarısını biraz geçmesi gerekiyor. Çünkü hamuru kabarma payı bırakmak için), tekrar tepsi mayası için (koyduğumuz hamur 2 misli olacak şekilde) bekliyoruz.
Bekleme süresini kısaltmak isterseniz, bunun için kaynar suyu derince bir kaba boşaltıyoruz. Üzerine bir kap koyalım onun üzerine kabarmasını istediğimiz fırın kabımızı koyup, buharla hamurumuzun kabarmasını sağlayabiliriz.
Bir diğer yöntem ise; Hamuru yoğurduktan sonra, turbo fırınınızı sadece 75 dereceye açarak, 10 dakika kadar ısıtmalısınız. Fırının içi sıcak olmayacak, sadece ılık olmalı. Daha sonra fırını kapatarak, hamuru fırının içine koyun. Yaklaşık 30 dakika içinde hamurunuz iki katına kadar kabaracaktır.
Ekmek hamurumuzu önceden ısıtılmış 175 dereli fırına koyalım. 30 dakika sonra fırının derecesini 200 dereceye çıkartalım. Toplam olarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
Tepsiyi fırından alınca hafifçe terlemesi için bezle sarabiliriz. Daha sonra bekletmeden hemen tepsiden çıkarın. Şayet çıkmıyorsa biraz daha bezle sarılı olarak bekletebiliriz.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder