11 Aralık 2017 Pazartesi

Ayvalı, Portakallı Kereviz





MALZEMELER:

3 adet kereviz
1 adet büyük boy ayva
1 adet havuç
1 adet patates
2 adet portakal suyu
1 adet limon suyu (1/2 limon suyu yemekte kullanılacaktır)
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağ (yağ miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)


YAPILIŞI:

Bütün sebzeleri temizleyip, kabuğunu soyalım. Küp küp doğrayarak 1/2 limonlu suya atalım ve bir kenarda bekletelim.

Yemeğimizi pişireceğimiz tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağ koyarak, yemeklik doğradığımız soğanları atalım sarartalım. Daha sonra içine havucu ilave ederek biraz sertliğini alalım.
Sırasıyla, kerevizi, ayvayı, patatesi, 1/2 limon suyunu, portakal suyunu ve şekeri koyarak güzelce karıştıralım tencerenin kapağını kapatalım. En kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

9 Aralık 2017 Cumartesi

Hazır Yufka İle Ispanaklı Kol Böreği





MALZEMELER:


1 kilo hazır yufka
750 gram ıspanak
1 adet büyük kuru soğan
200 gram lor peyniri
Tuz yeteri kadar
Karabiber (istediğiniz baharatları kullanabilirsiniz)


ARASI İÇİN:

1,5 çay bardağı sıvı yağ (yağ miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
1 çay bardağı su ( her ikisini güzelce karıştıralım)


ÜZERİ İÇİN:

1/2 çay bardağı zeytinyağ
2 yemek kaşığı yoğurt (iyice karıştırılacak)


YAPILIŞI:


Böreğimizin yapımını ıspanakları temizleyip, bol suyla yıkayalım. Yemeklik doğrayıp, sularının gitmesi için süzgeçte bekletelim. Daha sonra yemeklik doğradığımız kuru soğanı, peyniri ilave edip, karıştıralım. Tuzu yufkaya koyduktan sonra üzerine serpelim. (ıspanağın sulanmaması için)

Böreğimizi hazırlayacağımız tezgaha bir yufkayı serelim. Yufkanın üzerini yağ su karışımından sürelim. Bir ucunu biraz katlayarak yufkayı düz hale getirelim. Hazırlamış ıspanaklı içi yufkanın düz tarafına boydan boya yerleştirelim ve üzerine tuz serpelim.Uçtan başlayarak yuvarlayalım. Yağlanmış ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirelim. Bütün yufkalar bitinceye kadar aynı işlemi uygulayalım.

Hazırlamış olduğumuz böreklerin üzerine yağ ve yoğurt karışımından sürüp, keselim. Önceden ısıttığımız 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

8 Aralık 2017 Cuma

Tereyağlı Yıldız Şehriye Pilavı




MALZEMELER:


2 su bardağı yıldız şehriye
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3,5 su bardağı sıcak su
tuz


YAPILIŞI:

Pilav yapacağımız tencereye tereyağını koyarak eritin, sıvı yağı ekleyin. 1/2 su bardağı yıldız şehriyeyi de ilave edip, güzelce kavuralım.

Daha sonra geri kalan şehriyeleri, yeteri kadar tuzu ve sıcak suyunu ilave edip, karıştıralım tencerenin kapağını kapatalım

Yıldız şehriyeler suyunu çekince altını kapatabilirsiniz.

Afiyet olsun.

7 Aralık 2017 Perşembe

Kedidilli Yoğurtlu, Labneli Pasta




MALZEMELER:

2 paket kedidili bisküvi
200 gram labne peyniri
750 gram süzme yoğurt
1,5 su bardağı pudra şekeri
3 adet limon rendesi

ÜZERİ İÇİN:

1 adet çikolatalı sos (üzerindeki tarife göre hazırlanacak) veya
1 adet meyveli sos


YAPILIŞI:


Labne peynirinin suyunu süzün ve derince bir kaba alın, üzerine pudra şekerini , süzme yoğurdu ve rendelenmiş limonu ilave edin. Mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Bir kenarda bekletin.

Büyük kare şeklinde cam ya da seramik bir kaba, kabın tabanını tamamen kaplayacak şekilde bir sıra kedidilinin üzerine sos sürerek yan yana dizin. Üzerine hazırladığınız karışımın yarısını ilave edin ve tüm bisküvileri örtecek şekilde güzelce yayın.

Üstüne bir sıra daha kedidili bisküvilerini dizin ve karışımın kalanını aynı şekilde bisküvilerin üstüne ekleyin ve güzelce yayın. Kabınızın üzerini streçle sarın ve bir gece boyunca buzdolabında bekletin.

Ertesi gün çikolatalı sosu üzerindeki tarife göre hazırlayıp, soğuduktan sonra pastamızın üzerine dökelim. Çikolatalı sos yerine istediğimiz meyvelerden sos hazırlayarak veya hazır meyveli sosu da dökebiliriz. Buzdolabında 1-2 saat bekletip, servis yapalım.

Afiyet olsun.

6 Aralık 2017 Çarşamba

Kek Kalıbında Haşhaşlı Lokum






MALZEMELER:

5 su bardağı un
2 su bardağı ılık süt
1/2 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
2 yemek kaşığı kuru maya veya 1/2 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

İÇ MALZEMESİ İÇİN:

2 çay bardağı haşhaş ezmesi
1/2 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı tahin
İsteğe göre ceviz kırıkları

ÜZERİ İÇİN:

Toz haşhaş yeteri kadar

YAPILIŞI:

Yoğurma kabına  ılık sütü alın. Üzerine mayayı ve şekeri ekleyerek güzelce karıştırın. Daha sonra 5 su bardağı un, zeytinyağı ve tuzu ekleyip, yumuşak bir hamur yoğurun. Hamur ele yapışıyorsa azar azar un ekleyebilirsiniz. Yumuşak bir hamur olacaktır.
Yoğurduğunuz hamurun üzerine bir bez örterek 35-40 dakika kadar dinlendirin.

Mayalanan hamuru hafifçe yoğurup gazını alın.Yağladığınız tezgaha aldığınız hamuru yarım santim kalınlığında yuvarlak olacak şekilde merdane yardımıyla veya elinizle açın.
Açtığınız hamurun üzerine zeytinyağı ile karıştırdığınız haşhaş ezmesini elinizle yayın, isteğe göre ceviz serpin ve 6-8 üçgen parçaya bölün. Her bir üçgeni rulo yapın ve kendi etrafında gül şeklinde döndürün.

Yapmış olduğunuz parçaları yağladığınız kek kalıbına yan yana dizin. Üzerini örterek ılık bir yerde 15 dakika kadar dinlendirin. Üzerine toz haşhaş serpiniz.

200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Soğuyunca kabından çıkarıp servis yapın.

Afiyet olsun.

4 Aralık 2017 Pazartesi

Şehriyeli Sebze Salatası




MALZEMELER:

1 su bardağı arpa şehriye
1/2 su bardağı tel şehriye
1 adet kuru soğan
1 adet küçük karnabahar haşlanmış
2 adet iri yeşil biber
2 adet kırmızı biber közlenmiş
2-3 adet taze soğan
2-3 adet kornişon turşu
1 çay bardağı kadar mor lahana (tuzla ovularak yumuşatılmış)
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 adet haşlanmış pancar (turşu da olabilir)
2 adet domates
5-6 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
5-6 dal nane
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı yeteri kadar
Tuz
Limon


YAPILIŞI:

Salatamızın yapımını 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencereye koyalım içerisine küçük küçük doğranmış kuru soğanı ilave edip, güzelce kavuralım. Daha sonra içine şehriyeleri koyalım kavurmaya devam edelim. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ve tuzunu ilave ederek pilav gibi pişirelim. Bir kenarda bekletelim.

Salataya koyacağımız sebzeleri işlemden geçirerek yemeklik doğrayalım. Şehriyeleri soğuttuktan sonra salatayı karıştıracağımız kaba alalım. Hazırlamış olduğumuz sebzeleri ilave edelim.

Zeytinyağını, nar ekşisini, tuzu ve limon suyunu derince bir kapta çırparak sosu hazırlayalım. Hazırlamış olduğumuz sosu salatamızın üzerine dökerek karıştıralım.

Salatamızın özelliği istediğimiz sebzeyi işlem yaparak salatamıza ilave edebiliriz.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2017 Cumartesi

Ayva Tatlısı




MALZEMELER:


3 tane ayva
6 kahve fincanı şeker
1 adet çubuk tarçın ( İsteğe göre )
8-10 adet karanfil
Su



ÜZERİ İÇİN:

Ceviz yeteri kadar
Krem şanti üzerindeki tarife göre hazırlanacak. Sadece süt miktarını azaltarak kullanın.

YAPILIŞI:


Ayvalar temizlenip, ortası oyularak çekirdekleri çıkarılır ve kararmaması için limonlu suda bekletilir. Çekirdekler daha sonra tatlıya renk vermesi için bir kenara ayrılır. Ayırmış olduğumuz çekirdekleri bir tülbentin veya küçük bir parça bezin içine konulup, bağlanır.

Ayvaların iç kısımları yukarıda kalacak şekilde pişirme kabına yerleştirilir. Tarçın çubuğu, ayva çekirdekleri ve karanfiller pişirme kabına eklenir. Her bir ayva diliminin üzerine birer kahve fincanı şeker dökülür. Yani her bir ayvaya bir kahve fincanı şeker konuluyor.

Tencereye ayvaların yarısına gelecek şekilde su eklenip, kapağı kapatılarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte ayvanın sertliği gidinceye kadar pişilir. Ayvalar yumuşayıp, rengini aldıktan sonra ocak kapatılır.

Soğuduktan sonra ise tencerede kalan şerbet ayvaların üzerine gezdirilir. Üzeri ceviz ve krem şantiyle süslenip, servis yapılır. Ayva tatlısını kaymakla servis etmekte harika bir lezzet katıyor.

Afiyet olsun.

1 Aralık 2017 Cuma

Limonlu Cupcake








MALZEMELER:

4 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 çay bardağı su
2 çay bardağı sıvı yağı
3 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 adet limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı damla çikolata

ÜZERİ İÇİN:

160-240 gram bitter çikolata
Beyaz damla çikolata yeteri kadar süsleme için kullanılacaktır.

YAPILIŞI:


Önce yumurta ve şekeri kar gibi köpük köpük oluncaya kadar 10-15 dakika çırpıyoruz.
Üzerine su, sıvı yağı, limon rendesi, kabartma tozuyla elediğimiz unu ilave ederek karıştırıyoruz.

Hazırlamış olduğumuz kek hamurunu kalıplarımıza eşit bir şekilde paylaştırıp, üzerine damla çikolata serpiyoruz. önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında  25-30 dakika (fırınların pişirme süreleri değişebilir) kontrollü olarak pişiriyoruz. 

Cupcakelerimizi ılıyınca benmari usulü erittiğimiz çikolatamızı üzerine yavaşça dökerek istediğimiz şekilde süslüyoruz.

Afiyet olsun.

29 Kasım 2017 Çarşamba

Elma Tatlısı









MALZEMELER:


4 adet büyük boy elma
18 yemek kaşığı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
3 adet karanfil (baharatlar isteğe bağlı olarak değişebilir)
1 adet pancar (elmaya kırmızı rengi vermesi için pancar suyu kullandım)

Su

ÜZERİ İÇİN:

Ceviz yeteri kadar
Toz tarçın

YAPILIŞI:

Elmaları temizleyip, soyduktan sonra ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkaralım ve ortasını oyalım. Daha sonra limonlu suda bekletirseniz, kararmamasını sağlarsınız.

Ayrı bir yerde elmaların ortasından çıkarmış olduğumuz içi bir tavaya alıp, üzerine 2 yemek kaşığı şeker serpip, suyunu çekinceye kadar pişirelim. Daha sonra içine tarçın ve ceviz ilave edip, karıştıralım. Bir kenarda bekletelim.

Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir elmanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.

Tencereye elmaların ortasına gelecek kadar su ekleyin. Daha sonra içerisine bir adet pancarın suyunu , çubuk tarçını ve karanfili de ekleyip, elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Pişen elmaların ortasını daha önceden hazırlamış olduğumuz cevizli karışımdan koyup, servis tabağına alın ve şerbetinden üzerine gezdirin.

Afiyet olsun.



28 Kasım 2017 Salı

Zeytinyağlı Yer Elması Yemeği










MALZEMELER:


1 kilo yer elması
2 adet portakal veya 3-4 adet mandalina suyu
1 limon suyu
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
1-2 diş sarımsak
10 adet arpacık soğanı veya 1 adet büyük boy kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı (isteğe göre kullanılır)
Tuz
1 çay kaşığı şeker
1 kahve fincanı pirinç
2 çay bardağı su

YAPILIŞI:


Yer elmalarının kabuklarını soyun, küçük olanlarını bütün olarak bırakın, büyük olanları birkaç parçaya bölün ve kararmamaları için limonlu suda bekletin.


Havucun kabuğunu tıraşlayıp, halka halka dilimleyin, patatesin kabuğunu soyup, küp küp doğrayın,
arpacık soğanlarının ve sarımsakların kabuklarını soyun tüm malzemeleri tencereye koyun.
Daha önceden hazırlamış olduğumuz yer elmalarını da üzerine ilave edip, portakal veya mandalina suyunu, pirinci, 2 çay bardağı suyu, tuz, toz şeker ve zeytinyağını koyarak tencerenin kapağını kapatın. 

Ocağın altını orta ateşte açın, su kaynayınca altını kısın sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

27 Kasım 2017 Pazartesi

Patlıcan Reçeli





MALZEMELER:


1 kilo minik patlıcan
5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu veya 2-3 adet limon tuzu
7-8 adet karanfil


YAPILIŞI:


Öncelikle patlıcanların yıkayıp, saplarını temizleyelim ve kürdan yardımıyla üzerini delelim. Daha sonra üzerine çıkana kadar su doldurulur. Yumuşayana kadar kaynatılır.

Kaynatıldıktan sonra bir kaba su doldurulup, süzülen patlıcanlar soğuk suyun içine atılır ve 1 saat bekletilir. Süzülüp tekrar yıkanır ve sıkılır.

Bir tencerede şeker ve su bir taşım kaynatılıp, içine patlıcanlar ve karanfiller atılır.
1 saat kadar kısık ateşte kaynatılır. Reçelin şurubu yoğun kıvam olmuşsa limon sıkılarak 5 dakika kadar daha kaynatılıp, ocağı kapatalım.

Soğuyunca kavanozlara doldurulur. 

Afiyet olsun.

11 Ekim 2017 Çarşamba

Hazır Yufkadan Galeta Unlu, Cevizli Baklava







MALZEMESİ:

1 paket hazır baklava yufkası 


ŞERBETİ İÇİN:


3,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
4-5 damla limon suyu


KEKİ İÇİN:

4 adet yumurta
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı galeta unu
1 su bardağı kırılmış ceviz içi


YUFKALARIN ARASINA SÜRMEK İÇİN:

125 gram eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ


YAPILIŞI:

Yukarıda vermiş olduğum malzemeyle 2 adet küçük kare borcam baklava cıktı.

Tatlımızın yapımına öncelikle 4 su bardağı su ve 3,5 su bardağı şekeri tencereye alın karıştırıp kaynamaya bırakın, şerbet kaynayınca limon suyunu sıkın 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve şerbeti soğumaya bırakın.

Kek hamurunu hazırlamak için yumurta ve şekeri karıştırma kabında şeker eriyene kadar karıştırın, üzerine irmik, kabartma tozu, vanilya, cevizi ve galeta ununu ekleyip karıştırın. Normal kekler gibi fırında pişirmiyoruz çiğ olarak baklavanın içine yayacağız.

Derin bir kasenin içinde eritilmiş tereyağını ve sıvı yağı karıştırıp hazır hale getirin.

İlk yufkayı yağlanmış tepsiye düzgünce serin üzerine hazırlanan yağdan sürün, diğer yufkaları buruşturarak tepsiye koyabiliriz. Bu şekilde tam 8 adet yufkayı tek tek yağlayarak yerleştirin. Son yufka olan 8. yufkanın üzerini yağlamayın. Hazırlanan kek harcını ikiye bölün böldüğümüz kısmı yufkanın üzerine eşit şekilde yayın.
Tekrar 8 adet yufkayı tek tek yağlayıp tepsiye yerleştirin, kalan yağı son kata sürün istediğiniz şekilde ister üçgen ister kare şekilde dilimleyin.

Önceden ısıtılmış 180 derecede  fırında  üzeri kızarana kadar pişirip fırından alın.
Çıkan baklavanın sıcaklığı çıkıp hafif ılımaya başlayınca üzerine soğuk şerbeti gezdirin, Şerbetini iyice çekip, soğuyunca servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.