19 Ocak 2017 Perşembe

Kabuklu Mandalina reçeli






MALZEMELER:


1 kilo kabuklu mandalina
4 su bardağı şeker
1 su bardağı mandalina suyu (mandalina suyu yerine su kullanabilirsiniz)
1,5 su bardağı su 
1/4 limon suyu veya 1 adet nohut büyüklüğünde limon tuzu

YAPILIŞI:


Mandalina reçeli genellikle ince kabuklu, bol sulu ve küçük Bodrum Mandalinasından yapılır. Ben de denemek için kalın kabuklu mandalinadan yaptım.

Mandalina reçelinin yapımında öncelikle kabuğunun acısını almakla başlayacağız. Benim kullandığım mandalinalar kalın kabuklu olduğu için 3 günde bu işlemi tamamladım.

İlk önce mandalinaları 4'e böldüm. Daha sonra bir kabın içerisine mandalinalarınızı koyun ve üzeri geçecek kadar su ekleyin. Fakat üzerini kapatmayın. Ertesi gün suyun renginin değiştiğini göreceksiniz. Bu suyu dökün ve yeniden su doldurun. Bu işlemi 3 gün boyunca yapacaksınız. Su değiştirme işlemini daha sık aralıklarla da yapabilirsiniz.

Üçüncü günün  sonunda mandalinaları daha küçük parçaları ayırdım. Mandalinaları ocağa koyacağım bir tencereye alıp, 15-20 dakika kaynadıktan sonra yeniden suyunu süzün ve bu süzme işleminden sonra mandalinaları tadarak acı tadın kalıp, kalmadığına bakmalıyız. Şayet acı tat kalmamışsa reçel yapımına geçebiliriz. Acı tadı hissediyorsanız tekrar kaynatıp, suyunu süzmelisiniz.

Bir tencereye mandalinalarımızı, suyumuzu ve şekeri ekleyelim ve kaynatmaya başlayalım, Şeker iyice eriyince limon tuzumuzu veya limon suyunu ekleyelim ve kaynatmaya devam edelim.

Reçelin kıvamının gelip gelmediğini şöyle anlarız. Buzluğa bir tabak koyun. Daha sonra buzluktan tabağı alın ve tahta kaşıkla az miktarda reçelden alarak buzluktan çıkardığınız tabağa reçeli koyunuz. Soğumasını bekleyin su gibi değilde bal kıvamındaysa üzeri kırışıyor ise reçeliniz pişmiştir.
Mandalina reçeli oda sıcaklığına geldiğinde kavonozları alınıp, istediğiniz yerde saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.


NOT: Kabuklu tüm meyveleri reçel yaparken aynı yöntemi kullanabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder