MALZEMELER:
10 adet dolmalık biber
1/2 kg taze patlıcan
300 gram dana kıyma
2 su bardağı pirinç
2 çay bardağı sıvı yağ
4 adet domates (2 adet domates kapak olarak kullanılacak)
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 demet taze nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane koyabiliriz)
2 adet büyük kuru soğan
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI:
Biberleri yıkayarak, sap kısımlarını çıkarıp, çekirdeklerini temizleyin.
Patlıcanları da yıkayarak içlerini oyalım ve kararmaması için tuzlu suya koyalım.Pirinçleri yıkayın ve süzün. Domateslerin kabuklarını soyarak doğrayın.
İçini hazırlayacağımız tavaya sıvı yağı ilave edelim. Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Kıyma ile birlikte tavaya koyalım, kavuralım. Daha sonra yıkanmış pirinci ilave edip birkaç kez çevirelim.
Salçayı, domatesleri, maydanozu, dereotunu,naneyi, tuz ve karabiberi ekleyin.
İyice karıştıralım.tavanın altını kapatalım.
Dolmalık harcımızı kaşık yardımı ile biberleri ve patlıcanları dolduralım. Üzerlerine domatesten kapak yapalım. Kapatalım ki içleri dökülmesin.
Bir tencereye yerleştirin. Daha sonra tencerenin içerisine 2 su bardağı sıcak suyu dolmaların üzerine ilave edelim. Üzerine tabak, tabağın üzerine kapak kapatalım.
Kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
Üçüncü bardak sıcak suyu pişmediyse ilave edin. Pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin.
Dolmalar piştikten sonra, biraz üzeri kızarıncaya kadar fırında tuttum.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder