15 Haziran 2016 Çarşamba

Ege Usulü Zeytinyağlı Yaprak Sarma









MALZEMELER:





1 kilo taze asma yaprağı
3 bardak pirinç
3 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
5 adet ince kıyılmış taze soğan
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
1/2 demet ince kıyılmış taze nane (veya 2 tatlı kaşığı kuru nane)
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
2 kaşık domates salçası
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı ucu ile tarcın
1 çay kaşığı ucu ile kimyon



ÜZERİNE DÖKMEK İÇİN:



1 limonun suyu
1 fincan zeytinyağı



YAPILIŞI:


Yıkadığımız taze yaprakları kaynamış suda çok az haşlayın süzgüye alıp, süzülmesi için bekletelim. Sarmaların içini hazırlarken annemin usulünü kullanıyorum.

İç malzemesini hazırlamaya başlayalım. Kuru soğanları ince ince kıyıp zeytinyağında hafifçe kavuralım. Yıkanarak süzülen pirinçleri ilave edip, bir iki çevirelim.

Bir kaba bu kavrulan soğan ve pirinçleri koyalım, içerisine diğer malzemeleri de ilave edip karıştırıyoruz.

Sarma işlemine başlamadan önce; yaprakların saplarını temizleyelim. Sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yapraklarla kaplayarak, sardığınız sarmaları da üzerine sıralayalım.

Üzerine ağırlık yapması ve yaprakların dağılmadan pişmesi için bir tabak koyun.

Sarmaları örtecek kadar sıcak su ilave edin . İlk 5 dakika hızlı ateşte daha sonra da çok kısık ateşte pişmesini bekleyin.

Suyunu çekip pişen sarmaların üzerindeki tabağı kaldırın ve hazırladığınız, yağlı, limonlu sosu iyice çırpıp, kaşıkla sarmaların üzerine dağıtın ve kapağını tekrar kapatarak demlenmeye bırakın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder