29 Ocak 2019 Salı

Nohut Mayasının yapılışı ve Nohut Mayasıyla Ekmek Yapımı




NOHUT MAYASININ YAPILIŞI:

MALZEMELER:

50-60 kadar nohut
3 yemek kaşığı  tam buğday unu
1 su bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
1 adet temizlenmiş cam kavanoz

YAPILIŞI:

Nohutları plastik olmayan, temiz bir havanın içerisine alın ve dikkatli bir biçimde hafif iri kalacak şekilde dövün. Çok küçültmenize gerek de yok, hafif iri parçalar kalacak şekilde dövmeniz yeterli.

Kırmış olduğunuz nohutları orta boy bir kavanozun içerisine aktarın. Üzerine unu ekleyin ve el yakmayacak sıcaklıktaki suyu ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra bir kaşık yardımıyla içerisinde un topakları kalmayana kadar güzelce karıştırın. Suyu eksik kalırsa mutlaka ilave edin. Su, un ve nohut karışımının 3 parmak üzerinde olacak şekilde eklenmelidir.

Güzelce karıştırdıktan sonra ağzını kapatın havluyla sarın. Ardından evin en sıcak bir yerinde muhafaza edin. Mayanın olması için ideal derece 38-42 derece aralığında. Bu ısıyı kabın içinde yakaladığında oluşmaya başlayacaktır. Üzerinden 12 saat geçtikten sonra gerekli sıcaklık sağlandığında mayanızda hareketlenmeler başlayacaktır. Yine el yakmayacak sıcaklıkta 3/4 çay bardağı kadar suyu ilave ederek dinlendirmeye bırakın.

Ertesi sabah mayanızda köpükler ve ekşi, keskin bir koku gözlemleyeceksiniz. Mayanız yaşıyor ve kullanılacak hale geldi demektir. Nohutları bir tülbent yardımıyla süzdürerek, üzerindeki koyu kıvamlı köpüğü kullanarak ekmek ya da yoğurt yapımına geçebilirsiniz. Şayet isterseniz süzmeden direk olarak mayayı kullanabilirsiniz.

EKMEK YAPILIŞI:

Elde ettiğimiz nohut mayasını 1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı  tam buğday unu ile karıştırın. Üzerini streç film ile kapatarak 2-3 saat boyunca mayalanmaya bırakın. 

1/2 kilo una, hazırladığınız nohut mayasını ilave edin ve karıştırarak bir hamur elde edin. Hamurunuzu yoğurmaya başlayın. Yoğurma aşamasının ortasında tuz ilave edin. Bu arada kıvamına bağlı olarak ılık su da ilave edebilirsiniz. Yoğurma işleminin ardından ele yapışmayan klasik bir ekmek hamuru elde edeceksiniz
 Hamuru bolca yağlanmış pişireceğiniz kabın ya da tepsinin içerisine aktarın. Ekmeğinize kabın içinde şekil verin. Oda sıcaklığında üzerine nemli bir bez yerleştirerek yaklaşık 1-2 saat kadar mayalayın. Mayalandırma kabının 4-5 parmak yukarısında bir hal aldığında ekmeğiniz mayalanmış ve pişmeye hazır hale gelmiş demektir.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika ya da 1 saat aralığında pişirin. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder