13 Mart 2019 Çarşamba

Mayalı Kafkas Çöreği












MALZEMELER:

1 adet Mayalı Çörek Harcı
5 su bardağı un (1/2 kg)
1 büyük çay bardağı toz şeker
1/2 büyük çay bardağı zeytinyağ
1 büyük boy çay bardağı ılık süt
1,5 büyük çay bardağı ılık su
2 silme çay kaşığı tuz
1 adet yumurta (sarısı üzerine, beyazı içine konulacak)
1/2 çay bardağı iri parçalanmış ceviz
1/2 çay bardağı portakal şekerlemesi (isteğe göre kullanılır
1/2 çay bardağı incir şekerlemesi  (isteğe göre kullanılır)


ARASINA SÜRMEK İÇİN:

50 gram kadar yumuşak tereyağ


YAPILIŞI:

Hamuru hazırlamak için; karıştırma kabına unu koyun. Üzerine çörek harcını döküp, kaşıkla güzelce karıştırın. Daha sonra toz şeker, süt, zeytinyağ, tuz ve yumurta akını ekleyin. Ölçülü ılık suyu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar, yaklaşık 5-10 dakika yoğurmaya devam edin. Daha sonra üzerini örterek ılık bir yerde 25-35 dakika bekletin.

Süre sonunda hamurun üzerine şayet isterseniz ceviz, portakal şekerlemesi, incir şekerlemesi koyup, yeniden hafifçe yoğurun. İki parçaya ayırıp, tezgahta elinizle biraz açın üzerine tereyağ sürüp, ikinci parçayı yerleştirin. Tekrar tereyağ sürün rulo yapın. Ruloyu uzatıp, 2 parmak genişliğinde kesin. Kesilen her bir parçaya elimizle yavarlayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Ilık bir yerde hamurlar 2 kat büyüyünceye kadar 50-60 dakika süre ile bekletin.

Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerine yumurta sarısı sürerek tepsiyi fırına koyun. Yaklaşık 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder