MALZEMELER:
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ1/2 su bardağından bir parmak fazla zeytinyağ
1 adet yumurta (yumurtalar küçük boy ise 2 adet)
1/2 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tepeleme zerdeçal
1 tatlı kaşığı tepeleme mahlep
1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
3,5 su bardağı un (unun miktarı bardağın büyüklüğüne göre değişebilir)
İÇİ İÇİN:
1,5 su bardağı ince çekilmiş ceviz
ŞURUBU İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1/4 limon dilimi
YAPILIŞI:
Tatlının yapımına başlamadan önce şurup kaynatılacak; bunun için şeker ve suyu bir tencereye alıp, orta ateşte karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Daha sonra kaynamaya başlayınca limon dilimini sıkıp, 6-7 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatalım ve bir kenarda bekletelim.
Hamur yoğuracağımız kaba, zeytinyağ, tereyağ, yumurta, yoğurt ve elma sirkesini koyup, iyice karıştıralım. Daha sonra içine irmik, zerdeçal, mahlep,tarçın ve kabartma tozu ilave edip, tekrar karıştıralım. Unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur yoğuralım.
Yoğurmuş olduğumuz hamuru ikiye bölüp, bir parçasını tezgaha alalım. İki yağlı kağıt arasında hamuru kağıt boyutunda açalım. Hamurun kenarlarını bıçakla düzeltelim.Üstteki yağlı kağıdı kaldırıp, ikiye böldüğümüz cevizin bir parçasını kaşıkla üzerine güzelce yayalım ve elimizle hamura hafifçe bastıralım.Önce 4 parçaya bölelim (+ şeklinde) daha sonra 1-2 parmak genişliğinde yukarıdan aşağıya doğru keselim.Kestiğimiz her parçayı küçük küçük rulolar yapalım.Ruloların kenarlarını elimizle yapıştırıp, düzeltelim ki açılmasın. Yağlı kağıt serili tepsiye sıralayalım. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri güzelce kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen tatlıları soğuk şuruba koyup, 10 dakika kadar bekletip, çıkaralım. Bu şekilde kuru baklava gibi oluyor. Şurubu üzerine dökünce de farklı değişik şuruplu tatlı oluyor. Bence her iki şuruplama yöntemi güzel oluyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder