MALZEMELER:
50 gram tereyağ
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı kadar kullanılıyor)
AÇMAK İÇİN:
Nişasta yeteri kadarİÇİ İÇİN:
300-350 gram iri çekilmiş ceviz içiÜZERİ İÇİN:
250 gram tereyağ veya margarinŞERBETİ İÇİN:
4 su bardağı toz şeker4 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI:
Derin bir kap içerisine yumurta ve yoğurt konulup karıştırılır. Un haricindeki diğer malzemelerde eklenip, güzelce karıştırılır. Azar azar un ilave edilerek, yoğrulur ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.Elde edilen baklava hamurundan ceviz büyüklüğünde 40 beze yapılır. Yapılan ceviz büyüklüğündeki 40 beze, 5 er 5 er guruplara ayrılır. 5 beze tek tek merdane yardımıyla nişastalı zeminde çay tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına bol nişasta serpilip, üst üste dizilir. Diğer bezelerde aynı şekilde 5 erli olarak hazırlanıp, nişasta serpiştirilmiş tepsiye konulur.
Yufkaların kurumaması için üzerileri temiz bir bezle örtülür. 5 li yufkalar, nişastayla ince olacak şekilde açılıp, tepsiye serilir. 2 kat yufka serildikten sonra, açılan her yufkanın üzerine azar azar ceviz içi serpiştirilir.
İlk iki yufka ve son iki yufka arasına ceviz serpilmez. Bütün yufkalar bittikten sonra üzeri kurumadan arzu edilen şekilde dilimlenir.
Tereyağ eritilip iyice kızdırılır, üzerindeki siyah parçacıklar temizlenir ve baklavanın üzerine gezdirerek dökülür.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Baklava pişince fırından alınıp, soğumaya bırakılır.
Şerbetini hazırlamak için; tencereye toz şeker ve su konulup kıvam alıncaya kadar 20-25 dakika kaynatılır. İçine limon suyu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.Baklava şerbeti kıvamı kaşık testi ile anlaşılır. Kaşığa biraz baklava şerbeti alınır ve yavaşça dökülür.
Dökülürken kaşıktan kesik kesik değil, ip gibi aralıksız akıyorsa şerbet olmuş demektir.
Şerbetin ilk sıcaklığı çıkması için beklenir daha sonra sıcak baklavanın üzerine dökülür. Baklava şerbetini çekinceye kadar bekletilir. Şerbeti döküldükten sonra üzerini kapatmayın.
Ev yapımı baklava şerbetini çekip, soğuyunca servise sunulur.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder