MALZEMELER:
2 su bardağı un
3 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı soğuk tereyağ veya margarin (90 gram)
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ veya margarin (45 gram)(1 yemek kaşığı 15 gramdır)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2/3 su bardağı soğuk su
ÜZERİ İÇİN:
Susam1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez (istenirse)
YAPILIŞI:
Hamur yoğuracağımız kaba unu, kabartma tozunu, şekeri ve tuzu koyalım ve karıştıralım.
Unun ortasını açıp, içerisine parça parça soğuk tereyağını ilave edip, elimizle güzelce unla kaynaştıralım. Daha sonra erimiş tereyağını ve zeytinyağını koyarak tekrar karıştıralım.
En son olarak azar azar soğuk su ilave ederek hamurumuzu yoğuralım. Dinlenmesi için 30 dakika kadar buzdolabında bekletelim.
Dinlenen hamurumuzu hafif un serptiğimiz zemine alarak 1 santim kalınlığında merdaneyle açalım.Üzerine yumurta sarısıyla çırptığımız pekmezi sürelim. Onun üzerine de bolca susam serpelim ve elimizle susamların yapışması için bastıralım. Daha sonra bıçak yardımıyla ince ince çubuklar keselim. Kestiğimiz çubukları yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak yerleştirelim.
Bu arada fırınımızı 300-400 derecede ısıtalım.Önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 12-15 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Soğuyunca hava almayan kaplara koyarak, tüketinceye kadar tazeliğini koruyabiliriz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder