MALZEMELER:
1 su bardağı ince kısırlık bulgur (esmer bulgur tercih edilir)
1 adet rendelenmiş domates
10-15 dal çok ince kıyılmış maydanoz
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet ince ince doğranmış kuru soğan
2-3 adet ince ince doğranmış taze soğan
10-15 dal ince doğranmış taze nane
1 çay kaşığı kuru nane
1 kahve fincanı tuzsuz kavrulmuş yer fıstığı (rondodan çekilmiş)
1/2 kahve fincanı susam (kavrulmuş fıstıkla birlikte çekilmiş)
1/2 kahve fincanı tahin
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon (çok az miktarda baskın olmayacak)
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1/2 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
YAPILIŞI:
Bulguru derince bir kaba alın ve üzerini örtecek kadar kaynar su koyup, kabın üzerini kapatalım.
Bulgurun kabarmasını bekleyin, içine rendelediğiniz domates ve soğanı karıştırın ve iyice yoğurun.
Yeşillikler hariç diğer bütün malzemeyi üzerine ilave edin ve yeniden yoğurun. Daha sonra maydanoz ve yeşilleri koyarak tekrar yoğurmaya devam edelim. Bulgurla diğer malzemeler özleşince batırığımız hazırdır. Haşlanmış asma yaprağı veya lahana yaprağı ile tüketilir.
Bazı yörelerde üzerine buzlu su ilave ederek çorba gibi de tüketiyorlar.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder