HAMURU İÇİN:
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz maya (veya 1/2 küçük paket yaş maya)
1 yemek kaşığı toz seker
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yogurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı toz maya (veya 1/2 küçük paket yaş maya)
1 yemek kaşığı toz seker
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yogurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
4 su bardağı un
İÇ MALZEMESİ:
7-8 yemek kaşığı sıvı yağla açılmış haşhaş ezmesi
ÜZERİ İÇİN:
Susam yeteri kadar
YAPILIŞI:
Hamur yoğuracağımız kaba suyu koyun. Şekeri ve mayayı ekleyip, karıştırın. Hafifçe köpürünceye kadar bekleyin. Daha sonra içine sıvı yağ, yoğurt, tuz, yumurta akını ilave edin. Ardından unu yavaş yavaş ekleyin. Ele yapışmayacak yumuşak hamur kıvamına gelince hamurumuz hazırdır.
Üzerini streç filmle örtüp, yaşlaşık 45 dakika hamur 2 katına çıkana kadar mayalandırın.
Mayalanan hamurumuzu 6 adet bezeye ayırın ve yuvarlayın. İlk bezeyi un serptiğiniz tezgahta tabak büyüklügünde acın. Açtığınız hamurun üstüne 1 yemek kaşığı haşhaş ezmesinden sürün. Haşhaş ezmesinin kıvamı koyuysa sıvı yağla biraz daha inceltin.Yan tarafa alın. Diğer bezeleri de açıp, haşhaş işlemini uygulayıp, ,hamurları üst üste dizin.
Elde ettiğiniz 6 kat hamuru kenarlardan hafif çekiştirin veya merdaneyle genişletin.
Ortadan ikiye kesin.Yarım ay sekli oluşacak şekilde 6 katı diğer 6 katın üstüne koyun. Toplamda 12 kat elde etmiş olacaksınız.
Bunu da 2 parmak genişliğinde 6 parça elde edecek şekilde boyuna kesin.
İlk parçayı alıp, burarak, sağ eliniz ileri yaparken sol eliniz geri hareketini yapacak, hem de uzatıp incelterek hafif yağlanmış tepsiye çok sıkı olmamak koşuluyla istediğiniz gibi dizin.
Yumurta sarısını çok az suyla açıp, haşhaşlı burmalarınızın üstüne sürün.
Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra kesebilirsiniz.
Mayalanan hamurumuzu 6 adet bezeye ayırın ve yuvarlayın. İlk bezeyi un serptiğiniz tezgahta tabak büyüklügünde acın. Açtığınız hamurun üstüne 1 yemek kaşığı haşhaş ezmesinden sürün. Haşhaş ezmesinin kıvamı koyuysa sıvı yağla biraz daha inceltin.Yan tarafa alın. Diğer bezeleri de açıp, haşhaş işlemini uygulayıp, ,hamurları üst üste dizin.
Elde ettiğiniz 6 kat hamuru kenarlardan hafif çekiştirin veya merdaneyle genişletin.
Ortadan ikiye kesin.Yarım ay sekli oluşacak şekilde 6 katı diğer 6 katın üstüne koyun. Toplamda 12 kat elde etmiş olacaksınız.
Bunu da 2 parmak genişliğinde 6 parça elde edecek şekilde boyuna kesin.
İlk parçayı alıp, burarak, sağ eliniz ileri yaparken sol eliniz geri hareketini yapacak, hem de uzatıp incelterek hafif yağlanmış tepsiye çok sıkı olmamak koşuluyla istediğiniz gibi dizin.
Yumurta sarısını çok az suyla açıp, haşhaşlı burmalarınızın üstüne sürün.
Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra kesebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder