6 Kasım 2016 Pazar

Aşure





MALZEMELER:


3 su bardağı aşurelik buğday ( yaklaşık 1/2 kilo kadar)
1 çay bardağı pirinç ( kaynar suyla ıslatalım)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
150 gram kuru kayısı (akşamdan kaynar suyla ıslatalım)
150 gram kuru üzüm  (akşamdan kaynar suyla ıslatalım)
1 su bardağı fındık
3 litre su
1 su bardağı süt
5 su bardağı toz şeker (şeker miktarını tadarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
1/4 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karanfil
2-3 adet elma, armut, ayva küçük küçük doğranmış ve haşlanmış (evinizde ne meyve varsa)
Gül suyu (alkolsüz)

ÜZERİ İÇİN:


Fındık
Kuş üzümü
Ceviz
Nar
Tarçın
Çam fıstığı
Hindistan cevizi
Susam

YAPILIŞI:


Buğdayı akşamdan yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip, sabaha kadar bekletin.

Ertesi gün buğdayı aşure yapacağımız tencereye koyup, üzerine kaynar su ilave edelim. Ocağa koyup, tekrar kaynatmaya başlayalım. Buğday iyice yumuşayıp, kelebek gibi açılıncaya kadar.

Yumuşayan buğdaya haşlanmış nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15-20 dakika kadar kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, fındık, karanfil  ekleyerek  15-20 dakika daha kaynatın.


Aşureyi servis yapacağımız kaselere koyup,  üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, tarçın, susam , çam fıstığı, hindistan cevizi ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Aşure pişirirken  yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder