21 Ekim 2016 Cuma

Haşhaşlı Rulo Tatlı Çörek










MALZEMELER:


2 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket instant maya
1 çay kasığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un


HAŞHAŞLI HARÇ İÇİN:


4 yemek kaşığı dolusu haşhaş ezmesi
5 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz


YAPILIŞI:


Hamur yoğuracağımız kaba un haricindeki diğer malzemeleri koyup, karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilip güzelce yoğrulur.
Hamur  ele yapışmayacak  durumda iken un ilavesi kesilir ve biraz daha yoğrularak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Elde edilen hamurun üzeri örtülür ve 30 dakika kadar mayalanmaya bırakılır.

Haşhaşlı iç harcını hazırlamak için, 4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi bir kap içerisine alınır.
Üzerine 6 yemek sıvı yağ ilave edilerek karıştırılır. Kıvamı hamura sürülecek şekilde olmalıdır.

Mayalanan hamur istediğiniz büyüklükte bezelere ayrılır.  Beze unlu düz bir zemin üzerine alınır ve önce merdane yardımı ile biraz açılır.
Daha sonra üzerine hafif hafif un serperek oklava yardımı ile açılabildiği kadar açılıp büyültülür (ne kadar ince açılırsa o kadar güzel olur).

Açılan bezenin üzerine her yerine gelecek şekilde haşhaşlı karışım sürülür. Ceviz ve toz şeker serpilir. Rulo olacak şekilde sarılır.
Elde edilen rulo, 2 parmak ara ile kesilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak kesilen taraf üste olacak şekilde dizilir.
Hazırlanan haşhaşlı rulo tatlı çörek tepsi mayası için yarım saat kadar bekletilir. Mayanın daha çabuk gelmesi için, hafif ılık fırın içerisinde 15 dakika kadar bekletebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder