9 Ağustos 2016 Salı

Mutfağımızdaki Püf Noktaları 2

Patatesler Kıtır Kıtır  Olsun



Patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğundan soymak yerine kazımak daha yararlı olur.

Kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25'ini kaybeder. Bu yüzden patatesi iyice yıkadıktan sonra, fırında kabuğuyla, buharda ya da az suda pişirmek daha sağlıklı olur.

Patatesleri haşlarken suya 1 yelek kaşığı sirke koyarsanız, patatesler dağılmaz. Ayrıca haşlandıktan sonra bile sarı rengini kaybetmez.

Patates kızartmasının fazla yağ çekmemesi için kızartmadan önce süt dolu bir kapta bekletin.

Patatesleri kızartırken kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, soğuk ve tuzlu suda beklettikten sonra bol ve kızgın yağda pişirin. Ayrıca una bulayarak kızarttığınız patatesler de kıtır kıtır olur.

Patatesleri sıcak ortamda saklamayın. Patates, nişastalı bir sebze olduğu için içindeki glikoz sıcakta nişastaya dönüşür ve pişirirken dağılmasına neden olur.

Patatesleri kızartma yapacaksanız, önceden oda ısısında bekletmenizde yarar var. Çünkü kızartılacak patateslerin glikoz miktarının az olması tercih edilir.

Patates kızartması çok yağlı geliyorsa, patatesleri daha kalın bir halde  dilimleyin. Patatesler ne kadar kalın olursa o kadar az yağ emer.

Patatesleri kızartmak yerine, elma dilimleri gibi doğrayıp hafifçe yağladıktan sonra fırında pişirebilirsiniz.

Patates püresi hazırlarken değişik lezzet yaratmak istiyorsanız, içine bir miktar hindistan cevizi atmayı deneyin.

Patates püresi yaparken tereyağı ve süt ile lezzetini arttırabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız tuz kadar şeker de katabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder