12 Ağustos 2016 Cuma

Milas'ın Düğün Yemeği Ekşili Köfte





Milas'ın geleneksel düğünleri eskiden 3 gün 3 gece sürerdi. Düğünler ön düğün ve ters düğün olmak üzere haftada değişik günlerde başlardı. Yaşam koşullarının ağırlaşması üzerine bu geleneksel düğünler terk edildi ve şimdi hem kız hem oğlan düğünü bir günde yapılır oldu. Düğün öncesinde kız isteme ve nişan törenleri olur. Düğünler Salı ve Cuma günleri başlar. Salı günü başlayan düğünlere “ön düğün”, cuma günü başlayan düğünlere “ters düğün” denir. 

Bu yemek Milas'ta düğün, sünnet ve hatta mevlit yemeklerinde verilir ve odun ateşinde pişerdi.

Tarifini vereceğim ekşili köfteyi anneciğim yapardı. Bende ekşili köfteyi onun yapmış olduğu şekilde size vereceğim. Tabii ki anne lezzeti gibi olmaz.


MALZEMELER :


300 gram kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
Tuz yeteri kadar
1 kase haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı salça
1 büyük soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşağı tereyağ
Kızartmak için sıvı yağ
2 diş sarımsak
1 adet limon suyu sıkılacak
Un  yeteri kadar (kıymayı yoğurmak ve köfteleri unlamak için gerekli )
10-15 dal  maydanoz

YAPILIŞI:


Köfteyi hazırlayacağımız  kaseye kıyma, karabiber, tuz , rendelenmiş soğan, bir yumurta kırıp karıştıralım. Yavaş yavaş un ilave ederek  yoğuralım. Ele yapışan bir hamur olacaktır. 30 dakika dolapta dinlendirelim.

Köfte hamuru ele yapıştığı için parmaklarımızı suya batırarak harçtan küçük parçalar kopararak minik köfteler yapalım ve bunları unlu tepsiye koyalım. Annem köfteleri sivri sivri yapardı ben köfteleri misket şeklinde yaptım. Nohuta uyum sağlasın diye. Daha sonra tepsiyi sallayarak köfteleri güzelce unlayalım.

Köfteleri kızgın sıvı yağda kızartıp, bir kaba alalım. Köfteler içine konulan malzemeden ve kızgın yağdan dolayı yağ çekmez.

Soğanı ince ince kıyıp,  zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuralım. İçine salçasını ekleyip karıştıralım. Kaynamış suyu ve tuzun ekleyip kaynamaya bırakalım.

Kaynayan suya haşlanmış nohutları ekleyip kısık ateşte bir müddet pişirelim .

Daha sonra hazırladığımız köfteleri de ekleyip, bir müddet daha  pişirelim.

Yemeğimiz pişerken ekşili sosunu hazırlayalım. Sarımsak biraz tuz ile dövüp, içine  limon suyu ilave ederek iyice çırpalım. Hazırladığımız sosu yemeğimize ilave edip, bir taşım daha pişirelim.

Yemeğimizi servis yapacağımız zaman üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapalım.

Afiyet olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder