10 Ağustos 2016 Çarşamba

Çikolatalı Dondurma





Bizim Dondurmamız Kilo Verdirir, Enerji Verir, Vitamin ve Minarel Deposudur, Besleyicidir ve Asıl Önemlisi Mutluluk Verir.





Herkes dondurma yemeyi sever. Sıcak yaz günlerinde hemen herkes serinlemek için çeşit çeşit dondurmalar tüketir. Meyveli ya da çikolatalı ve daha birçok seçeneği ile dondurma satılan yerlerde yerini alır.

Fakat satılan dondurmaların çoğunluğu krema ile içerisine fruktoz ya da glikoz bazlı tatlandırıcılar koyulan bir karışımdır.

Ayrıca çoğu kişi dondurmanın kilo aldırıcı özelliği olduğunu düşünmektedir. Ancak az sonra sizlere vereceğim bilgiler, bu bilgileri yalanlar nitelikte olacaktır. Yabancı kaynaklı olarak yapılan bir araştırmaya göre, bir kadın her gün dondurma gibi donmuş süt ürünlerinden birini düzenli olarak tüketmiş ve tüketmeyenlere göre çok daha az kilo almıştır. Bunun nedenini de şu şekilde açıklayabiliriz. İnsanlar çalıştıkları zaman su ve mineral kaybederler. Bu ihtiyacı karşılamak için tatlı ihtiyacı duyarlar ve yüksek kalorili tatlılar tüketirler. Böylece kilo alırlar. Dondurma ise süt, belirli bir miktar şeker ve diğer doğal besinler ile yapıldığından, tüketmiş olduğunuz çoğu tatlıya göre çok daha az kalori içerir. Bir kase dondurmanın içerisinde 140 kalori, 7 gram yağ ve 14 gram şeker bulunur. Bu durumda dondurmayı diyetinizin içerisine dahil etmek mantıklı bir tercih olacaktır.

Ancak dondurma konusunda da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. İçerisinde yapay tatlandırıcı olan dondurmalar, bu etkilerin tam tersine kilo aldırıcı ve tamamen sağlıksızdır.

Ben de size babacığımın mesleği olan tatlıcı ve dondurmacının kızı olarak uzun denemelerinden sonra elde ettiğim gerçek dondurmanın tarifini nacizane olarak size sunuyorum.

Biraz uğraştırıcı ama sonuçta gerçek, harika ve yediğinizde miss gibi salep ve süt kokan naturel bir dondurma yapmış olacaksınız.

Önce size kendimin de çok sevdiği çikolatalı dondurma tarifiyle başlamak istiyorum. Diğer çeşitli dondurma tarifleri de gelecek.



ÇİKOLATALI DONDURMA




MALZEMELER:





1 kilo süt (Açıkta satılan yağlı sütten)

1 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı salep ( Baharatçılarda satılıyor. Kilosunu 400 tl.dan aldım. 50 gram ile epeyce                                    dondurma olur. Onun için daha azını da alabilirsiniz.)

3 yemek kaşığı kakao

1/2 çay bardağı damla çikolata

1/2 paket bitter çikolata (isteğe bağlı)



YAPILIŞI:





Kakao, Salep ve toz şekeri karıştırın. Bir kenarda bekletin.

Sütü derince bir tencereye alın ve ocağın altını açın. Kaynamaya yakın süte hazırlamış olduğumuz toz şekeri karışımını yavaş yavaş devamlı karıştırarak ekleyin.

Daha sonra sütü kısık ateşte yaklaşık 25 dakika boyunca kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve kaynatın.(Çünkü salep ve diğer malzemelerle sütün özleşmesi gerekiyor)

Ocağın altını kapattıktan sonra ara ara süt ılık oluncaya kadar karıştırın. Dondurma yapacağımız kaba boşaltıp, ağzını kapatın ve buzdolabının dondurucu bölümüne kaldırın.


Dondurucudaki dondurmayı 1 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın. Dondurma biraz kıvam alınca içine damla çikolataları ilave edelim ve karıştıralım.

Dondurma mikserle çırpılmayacak kıvama geldiğinde 1-2 kere kadar da herhangi bir kaşıkla çırpalım ki iyice dondurmamız kıvam alsın. İstediğiniz kıvama gelince dondurmamız hazır demektir.


Hazırlamış olduğumuz dondurmayı derin dondurucuda saklayalım.

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder