13 Temmuz 2016 Çarşamba

Bolonez Soslu Lazanya



MALZEMELER:


10 adet lazanya yaprağı 


İÇ MALZEMESİ:(BOLONEZ SOSU)


300 gram kıyma
3 yemek kaşığı tereyağ
1 büyük boy soğan
4-5 adet yeşil biber
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
Tuz yeteri kadar


BEŞAMEL SOS İÇİN:


3 yemek kaşığı un (silme)
3 yemek kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı karabiber
Tuz yeteri kadar

ÜZERİ İÇİN:


Mozzarella, kaşar veya tulum peyniri yeteri kadar (Ben bu sefer lazanyada deri tulum peyniri kullandım. Tulum peyniri farklı bir lezzet verdiği gibi çok güzelde eridi)

YAPILIŞI:


Öncelikle kıymalı harcı hazırlayalım. Tencereye yemeklik doğranmış soğan ve biberi alın. Tereyağını ekleyip renkleri hafif sararana kadar kavurun.

Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar pişirin. Sarımsak ve rendelenmiş domatesi ilave edin. Orta ateşte pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyin. Ocaktan alın eğer harçta su kalmamışsa 1/2 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın.

Beşamel sos için ;  Tereyağını tencereye alıp eritin. Unu ekleyin 2-3 dakika kavurup sütü ilave edin. Devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Altını kapatıp, tuzu ve karabiberi atın ve bir kenarda bekletin.

Kare fırın tepsisine önce bir kepçe beşamel sos döküp tabana yayın. Daha sonra kıymalı içten koyun üzerine de peynir rendesi serpip, iki adet lazanya yapraklarını sosun üzerine yan yana dizin. Tekrar lazanyaların üzerine beşamel sos ve iç harçtan serpiştirin. Yeniden peyner rendesi serpip, lazanya yaprakları dizin.

Beşamel sos + iç harç + peynir rendesi + lazanya  olarak dizmeye devam edin. Böylece beş kat elde etmiş oluyoruz. En üste  beşamel sos ve rendelenmiş  peyniri serpiştirin.

Fırın kabının üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derecelik fırında 45 dakika fırında pişirin.
Pişip pişmediğini çatalla kontrol edelim. Pişme süresi fırından fırına değişebilir.

Üzerini açıp peynirler hafif kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder