15 Temmuz 2019 Pazartesi

Merdane İle Kıymalı El Açma Kolay Börek






MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:

6 su bardağı un
2 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı ılık su
1/2 paket kabartma tozu


YUFKALARIN ARASINI YAĞLAMAK İÇİN:

1 su bardağı zeytinyağ
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağ

İÇ HARCI İÇİN:

400 gram kıyma
2 adet kuru soğan (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz yeteri kadar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI:

Böreklik unu derin bir karıştırma kabına alın. Kenar kısımlarına tuz serpip orta kısmını parmak uçlarınızla havuz gibi açın. Üzüm sirkesi, zeytinyağı ve azar azar eklediğiniz ılık su ilavesiyle kenarlarda kalan unu ortaya alıp hamuru yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 8-10 dakika yoğurduğunuz hamuru oda ısısında üzerini streç örterek 50-60 dakika kadar dinlendirin.

Böreğin iç harcını hazırlamak için; İç harcı için soğanları ince ince doğrayın veya rendeleyin kıymayı da ekleyip kavurun. Baharatlarını ekleyip, biraz karıştırın ve ocaktan alın.

Dinlenen hamur 30 adet bezeye ayrılır. Ayrılan bezeler unlu zeminde pasta tabağı büyüklüğünde merdaneyle açılıp, 25 adet bezenin üzeri bol zeytinyağ tereyağ karışımıyla yağlanır. 5'şerli 6 ayrı grup oluşturacağız. Yağ sürülmeyen diğer 5 beze grupların üzerine birer tane konur. 15-20 dakika üzerini örterek dinlendirin.

Birinci grup beze alınır unlu zeminde fırın tepsisinin büyüklüğüne göre merdaneyle açılır. Yağlanmış tepsiye serilir. Üzeri tekrar yağlanır. İkinci grup beze açılıp, tepsiye konur ve yağlanır. Üçüncü grup beze açılıp tepsiye konur ve hazırlamış olduğumuz iç malzeme serilir. Diğer bezelerde aynı işlem uygulanır . Kısaca 3 grup beze altta, 3 grup beze üstte olacaktır.

Hazırladığınız böreğin üzerine kalan yağımızı döküp, istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder