9 Mart 2019 Cumartesi

El Açması Ispanaklı Gül Börek



MALZEMELER:


1/2 su bardağı ılık su (hamur toparlanıncaya kadar su miktarını arttırabiliriz)
1/2 su bardağı ılık süt
1 yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
4 su bardağı un

ARASINA SÜRMEK İÇİN:

Zeytinyağı

İÇ HARCI İÇİN:

1 kilo ıspanak
1 adet soğan

150-200 gram lor peyniri veya çökelek
Tuz
Pul biber (arzuya göre),

ÜZERİ İÇİN:

Yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
Çörek otu veya susam

YAPILIŞI:

Hamurunu hazırlamak için, gerekli olan un haricindeki malzemeler, derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine azar azar un ilave edilerek yoğrulur ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.

Elde edilen hamur istenilen büyüklükte bezelere ayrılır ve bezelerin üzerileri örtülerek, yarım saat dinlendirilir.

İç harcını hazırlamak için, ıspanak  temizlenip, yıkanır ve doğranır. (yıkama işleminde otlar 15 dakika sirkeli suda bekletilir) Daha sonra yıkamaya devam edilir.

Soğan yemeklik olarak doğranır, üzerine ince ince kıyılmış ıspanak ve peynir ilave edilir ve arzuya göre pul biber serpiştirilip güzelce karıştırılır.

Dinlenen bezeler tek tek merdane veya oklava yardımı ile açılır. Açılan bezelerin üzerine sıvı yağ sürülüp, bir kenarını hafifçe kapatıp, üzerine hazırlamış olduğumuz iç malzemeden konur. Daha sonra rulo şeklinde sarılır. Ruloyu kendi etrafında döndürerek gül şeklinde yuvarlaklar oluşturulur. Şekli istediğimiz büyüklükte yapabiliriz.
Hazırlanan el açması gül böreği, yağlı fırın tepsisine yerleştirilir. Bütün bezeler bu şekilde yapılıp bitirildikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpiştirilir.

Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder