MALZEMELER
MAKARNA HAMURU İÇİN :
1,5 su bardağı un (200 gram)2 dolu yemek kaşığı un gibi çekilmiş irmik
2 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
HAMURU KAPATMAK İÇİN
1 yumurtanın akı
İÇ DOLGUSU
200 gram kıyma1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz
1 adet kuru soğan rendelenmiş
SOSU İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağ2 adet rendelenmiş domates
1 adet sarımsak rendelenmiş
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tepeleme kuru fesleğen
YAPILIŞI:
Unu bir derin kabın içine alın. Ortasını havuz şeklinde açın. Tuzla birlikte çırptığımız yumurtaları, zeytinyağını, eritilmiş tereyağı ve irmiği ilave edin, karıştırın.Kenarlarından un alarak hamuru özleşinceye kadar güzelce yoğurun. Ardından streç filmle sararak 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
İç dolgusu için: Derin bir tencerenin içerisine tereyağını alın. Kıymayı ve rendelenmiş kuru soğanı ilave ederek güzelce kavurun. Üzerine tuz ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Domates sosu için: Bir sos tenceresinin içerisine tereyağını alın. Rendelenmiş domatesi, sarımsağı ilave ederek soteleyin. Ardından baharatları ekleyin ve kıvam alana kadar yaklaşık 5-12 dakika kadar karıştırarak pişirin. En son olarak fesleğeni ilave edip, karıştırın bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
Hazırladığınız tortellini hamurunu iki bezeye ayırın. Bir parçasını alarak tezgahta merdaneyle bıçak sırtı kalınlığında açın. Bezelerin bir parçasını tortellini kalıbıyla, diğerini de küçük çay bardağı kullanılarak aşağıdaki şekilde yaptım.
İyice ince açılan hamurun üstüne bir küçük çay bardağı ile bastırılıp, yuvarlak şekiller çıkması sağlanır. Üzerine yumurta akı sürülür. Hazırlamış olduğumuz içten bir tatlı kaşığı kadar koyup, doldurulur yarım daireler şeklinde kapatılır. Son olarak da bu yarım dairelerin iki uç kenarı arka tarafta birleştirilerek şekil tamamlanır. Elde edeceğimiz şekil adeta bir şapka gibi olmalıdır.
15-20 dakika buzdolabında bekletilen tortelliniler, tuzlu kaynar suya atılıp yaklaşık 10 dakika haşlanırlar. Damak zevkinize göre al dante ya da tam pişmiş şekilde kontrol ederek pişirin.
Çıkarıp süzdürerek bir tabağın içine aktarın. Üzerine domates sosu gezdirerek servis edin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder