19 Nisan 2018 Perşembe

Kıymalı Soğan Dolması







MALZEMELER:

5 adet orta boy kuru soğan

İÇİ İÇİN:

200 gram döş yerinden kıyma
1/2 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Kuru nane
1 yemek kaşığı zeytinyağı (Yağ ve baharatlar istediğiniz kadar kullanabilirsiniz)

ÜZERİ İÇİN:

1 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz yeteri kadar
2 su bardağı et suyu



YAPILIŞI:

5 adet soğanın kabuklarını soyup ikiye bölmeden orta kısımlarına kadar keselim. Tencereye su koyup, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edelim. Su kaynayınca soğanları kaynayan suya atıp iç kısımları yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra sudan çıkarıp, soğumaya bırakalım.

İç malzemesini hazırlamaya geçelim. Bunun için bulgur ve pirinci yıkayıp, bir kaba alalım. Üzerine ince ince doğradığımız soğanı, sarımsakları, maydanozu ve dereotunu ilave edip karıştıralım. Sonra kıymayı, salçaları, nar ekşisini, baharatları, tuzu ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım.

Katlarını ayırdığınız soğanların uç kısımlarına birer tatlı kaşığı hazırladığımız harçtan koyup saralım.
Bütün soğanlar bitince sardığınız soğanların uç kısımları alta gelecek şekilde tencereye dizelim.

Üzeri için tavaya zeytin yağını koyup ısıtalım. Sarımsakları ve salçayı ilave edip, kavuralım. Et suyunu ve tuzu ilave edip bir taşım kaynatıp, ocaktan alalım. Soğanların üzerine döküp,soğanların dağılmaması için tabak koyalım. Tencerenin kapağını kapatalım. Önce orta, daha sonra kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirelim. Sıcak olarak yoğurtla servis yapalım.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder