MALZEMELER:
İÇ MALZEMESİ:
400-500 gram kıyma (kuzu veya dana olabilir)
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 diş sarımsak
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 diş sarımsak
3-4 adet taze biber
1 tatlı kaşığı Karabiber
Tuz
1 tatlı kaşığı Karabiber
Tuz
HAMURU İÇİN:
1.5 su bardağı ılık su + süt karışımı
1/2 paket yaş maya
1/2 paket yaş maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Böreğimizin yapımına hamurumuzu hazırlamakla başlayacağız. Bunun için hamur yoğurma kabına bir miktar unumuzu döküp, ortasını acıyoruz. İçerisine ılık su, süt karışımını döküp, mayayı ve şekeri ilave edip, güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Üzerine streç filmle kaplayıp, dinlenmeye alacağız.
Hamurumuz dinlenirken iç harcın hazırlanmasına geçeceğiz. İç harç için Kuru soğanı küçük küçük doğrayacağız veya rondodan da geçirebilirsiniz. Harcını hazırlayacağımız kaba kıymayı koyalım. Bunun üzerine kuru soğanı, küçük küçük doğranmış biberi, karabiberi, sarımsağı ve tuzu ve 1/2 çay bardağı suyu ilave edip, güzelce karıştıralım.
Mayalanan hamuru unlanmış tezgaha alıp, tekrar yoğurun. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezelere ayırın. İlk bezenizi tezgahı alıp, unlayarak oklava ile ince açıyoruz. Daha sonra üzerini kaşıkla zeytinyağı gezdiriyoruz. Yufkanın bir kenarını hafifce kapatıp,düzgünleştiriyoruz. Buraya hazırlamış olduğumuz içi boydan boya düzgünce koyuyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Yağlanmış veya kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz. Bütün bezeler bitinceye kadar aynı işlemi uyguluyoruz. Üzerine yağla yumurta sarısını çırpıp, fırçayla sürüyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. İçi yumuşacık, üzeri çıtır çıtır börek oluyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder