MALZEMELER:
1 kilo ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
2-3 adet yeşil biber
1/2 çay bardağı zeytinyağ
TAVUK SOSU İÇİN:
1 kilo tavuk eti (bütün tavuk kullanabileceğiniz gibi tavuk pirzolasını da kullanabilirsiniz)
1 adet kuru soğan
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz (miktarını kendinize göre ayarlayın)
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz (miktarını kendinize göre ayarlayın)
3 yemek kaşığı tereyağ (1 yemek kaşığı pişirken, 2 yemek kaşığı piştikten sonra kızartırken)
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı kese yoğurdu (ezilecek)
3 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça (kırmızı toz biberde olur)
YAPILIŞI:
Öncelikle ıspanakları güzelce temizleyip, yıkıyoruz. Daha sonra Ispanak yatağını hazırlayacağımız tavaya önce zeytinyağını ilave ediyoruz. Üzerine yemeklik doğranmış kuru soğanı, kırmızı biberi, havucu ve yeşil biberi koyup, hafifçe kavuruyoruz. Ispanağı ve tuzunu da ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. Ispanak suyunu çekince pişmiştir. Bir kenarda bekletiyoruzTavuk etini terbiye etmek için sos malzemelerinin hepsini derin bir kabın içerisinde karıştırın. Tavuğun derilerini temizleyerek hazırladığınız sosun içerisine atın. Sosa iyice bulanmasını sağlayın
Tavuk yaklaşık bir saat kadar bu sosun içerisinde kalmalıdır.
Düdüklü tencerenin dibine sosun içinden aldığımız tavuk etlerini yerleştirelim. Etlerin ortasına soyulmuş bütün soğanı yerleştirin. 1 yemek kaşığı tereyağ ilave ederek, tencerenin kapağını kapatın. Kesinlikle su konulmuyor.
Buhar çıkışı başladığında ocağın altını kısın. Tavuğu pişirme süresini kendi düdüklünüze göre belirleyin. Benim düdüklümde tavuk yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Yemek piştikten sonra tavuk etlerini 2 yemek kaşığı tereyağında kızartın.
Sosun yapımına geçiyoruz. Önce tereyağını eritip, içerisine salça koyup, karıştırarak sosumuzu hazırlıyoruz.
Servis yapacağımız tabağa önce bir miktar ıspanak koyuyoruz. Onun üzerine ezmiş olduğumuz kese yoğundan koyuyoruz. Yoğurdun üzerine de tavuk etlerini yerleştiriyoruz. Tavuk etlerinin üzerine de hazırlamış olduğumuz sosdan döküp, servis yapıyoruz. Tavuğu bu şekilde yiyebileceğiniz gibi sade tandır olarak da yiyebilirsiniz.
Harika bir lezzet ortaya çıkıyor.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder