8 Haziran 2019 Cumartesi

Cevizli, Kremalı El Açma Baklava











MALZEMELER:

3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı su
1/2 paket kabartma tozu
Tuz bir fiske
2 yemek kaşığı elma veya üzüm sirkesi



ŞERBETİ İÇİN:

3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1/4 limon suyu

AÇMAK İÇİN:

Buğday veya Mısır nişastası

ÜZERİ İÇİN:

250 gram eritilmiş tereyağı

İÇ MALZEMESİ İÇİN:

2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2,5 su bardağı süt 1/2 çay bardağı irmik

YAPILIŞI:


Hamurun sıvı malzemelerini elimizle güzelce karıştıralım. Daha sonra unu azar azar ilave edelim. Hamuru tezgaha alalım hızlı bir şekilde özleşinceye kadar yoğuralım. Hamur ne çok yumuşak, ne de çok sert ,orta karar olacak.

Hamuru küçük bezelere ayırıp, nişastayla çay tabağı büyüklüğünde açarak aralarına naylon veya streç film koyarak sıralıyoruz. Bu arada kremayı hazırlıyoruz. Bunun için sütü ve irmiği derin bir tencereye koyup, devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam alınca altını kapatıp, bir kenarda bekletiyoruz.


Hamuru yaklaşık bir saat dinlendirip, sadece nişastayla ince açıyoruz. Bezelerin sayısına göre ortalayıp, arasına hazırlamış olduğumuz krema ile cevizi serperek diğer bezeleri üzerine sıralıyoruz. İstediğimiz şekilde kesip, 250 gram eritilmiş tereyağının üzerindeki kefini alıp, kızgın sıcaklığı gittikten sonra baklavanın üzerine dökülecek.160 dereceli fırında pişirilecek. Baklavalar düşük derecede ve ağır pişirin.Yaklaşık 1-1,5 saat kadar sürüyor.

Şerbeti için bütün malzemeleri koyup, 30 dakika kadar kaynatıyoruz. Tatlı iyice kızarınca tatlı sıcak, şerbet sıcak şeklinde şerbeti veriyoruz. 


Bu hamur ölçüsüyle bir tepsi börek de yaptım. Sizde ölçünüzü ona göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder