14 Kasım 2016 Pazartesi

Mantarlı, Kıymalı Ve Kaşarlı Muska Böreği





MALZEMELER:


3 su bardağı un
1  adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 büyük çorba kasesi açmak için nişasta ve un karışımı
150 gram tereyağ (yağlamak için )
1 çay bardağı sıvı yağ (tereyağla karıştırılacak)
1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

İÇ MALZEMESİ:


250 gram kadar mantar (doğranmış)
100 gram kadar kaşar peyniri
250 gram kadar kavrulmuş kıyma

YAPILIŞI:


Hamur malzemelerini geniş bir kaba alıp, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Pürüzsüz ve çok sert olmayan bir hamur olacak. Şayet un yetmezse un ilave edebiliriz. Hamurun üzerini örtüp, 30 dakika kadar dinlendirin.

Hamuru 12 bezeye ayırın ve yuvarlayın.Bir bezeyi alıp, merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açıp, üzerine bol nişastalı un karışımından serpin. Tüm bezeleri bu şekilde açıp, aralara nişasta serpip üst üste koymaya devam edin.

Hepsi açılınca bütün bezeleri tekrar tezgaha alıp, merdane veya oklava ile açabildiğiniz kadar açın.
Hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sıvı yağ karışımından bolca sürün.
Açtığınız yufkayı 4 santim olacak şekilde şeritler kesiniz. Mantarlı harcımızı şeritlerin uçlarına paylaştırıp, uçtan üçgen katlayın ve tekrar katlayarak üçgen şekilde sarıp tepsiye yerleştirin.

Tüm hamura şekil verince kalan yağı üzerine sürün ve yumurta sarısını da ayrıca sürüp, önceden ısıtılmış 180  dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

13 Kasım 2016 Pazar

Cevizli Sünger Kek





MALZEMELER:


5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
2,5 çay bardağı şeker
125 gram tereyağ (1 çay bardağı)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
2 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 fiske tuz (yumurta akını çırpmak için)
5,5 çay bardağı un


ÜZERİ İÇİN:


1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 çay bardağı susam (isteğe bağlı)


YAPILIŞI:


Kekimizin yapımını tereyağımızı eriterek başlayalım. Tereyağ eridikten sonra içine sıvı yağ ekleyerek bir kenarda bekletelim.
Daha sonra, yumurta sarısını ve akını ayrı kaplara alalım. Yumurtanın sarısını bir fiske tuzla iyice köpük köpük oluncaya kadar çırpalım. Buzdolabına kaldıralım.

Yumurta sarısını çeyrek çay bardağı sıcak su ilave ederek yüksek devirde 2 dakika kadar çırpalım. İçine 2 çay bardağı şeker ve vanilya ilave edip, köpük oluncaya kadar çırpın. Muhteşem şekilde kabaracaktır. Limon kabuğu rendesi, sütü, sıvı yağı yavaş dökerek düşük devirde çırpmaya devam edelim.

Kabartma tozuyla elediğimiz unu ilave edip, tekrar düşük devirde çırpalım. Daha sonra buzdolabından aldığımız yumurta akını 3 partide koyalım. Yumurta akını koyunca hamuru tahta kaşıkla alttan üstte doğru yavaşça karıştırıp, kek hamuruna yedirelim.

Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında 60 dakika kadar pişirelim. Fırını kapatın. Fırın kapağını yarım açın 15 dakika fırının içinde kekin ılımasını sağlayın.

Kek kalıbında 15 dakika soğuduktan sonra ılık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Pancarlı Ve Meyveli Benek Tatlısı






MALZEMELER:



2 adet haşlanmış kırmızı pancar (rendelenecek)
2 adet havuç (rendelenecek)
2 adet elma (rendelenecek)
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı (iri çekilmiş)
3-4 adet kuru incir (doğranmış)



MUHALLEBİSİ:


9 kaşık irmik
9 kaşık şeker
2 yemek kaşığı hindıstan cevizi
1 litre süt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
1-2 adet damla sakızı
1 poşet krem şanti

ÜZERİ İÇİN:



Fındık yeteri kadar
1 su bardağı tel kadayıf ( kavrulmuş )

YAPILIŞI:



Öncelikle rendelenmiş pancar, havuç ve elmayı bir ocağa koyabileceğimiz bir kaba alalım.
Üzerine 1 çay bardağı toz şeker serpip, ocağın altını yakalım. Şeker eriyip, sertlikleri gidinceye kadar ocakta tutalım ve altını kapatalım. İçerisine kuru üzüm, portakal kabuğu rendesi ve tarcın serpelim ve iyice karıştıralım.


Hazırlamış olduğumuz karışımı borcama dökelim. Üzerine ceviz ve doğranmış kuru inciri yayalım. Bir kenarda bekletelim.


Şimdi muhallebisinin hazırlığına geçelim. Sütün içerisine irmik, şeker ve hindistan cevizi koyup, karıştıralım. Ocağa alalım ve devamlı karıştırmak suretiyle pişirelim. Altını kapatıp, vanilya ve tereyağını ilave edelim. Ilınınca içerisine 1 poşet krem şanti ilave edip, güzelce çırpalım.


Hazırlamış olduğumuz muhallebiyi borcamda ki pancarlı karışımının üzerine dökelim.
Üzerine de fındık ve kavrulmuş kadayıfı yayalım.


Afiyet olsun.



10 Kasım 2016 Perşembe

Ballı Kudret Narı Macunu Hazırlanışı







MALZEMELER:


2-3 adet kudret narı ( olgun sarı, turuncu renkli)
1/2 kilo hakiki bal
Bir adet cam kavanoz


YAPILIŞI:


Kudret narı yıkanır varsa sap kısmından ayrılır. Kırmızı zarlı çekirdekleri çıkarılır.
Kudret narı elle küçük parçalara ayrılır.
Metal değdirmemek maksadıyla bir tahta kaşıkla ezilmesi tercih edilir.

Parçalar kavanoza konulur ve üzerine bal dökülür. Kudret narı hafif olması dolayısıyla üste çıkacaktır.
Bekleme süresi içinde bir miktar sulanması normal olup bozulduğunu göstermez. Karanlık bir yerde saklanır. Ballı Kudret Narı Macunu 50-60 gün yaklaşık 2 ay civarında olgunlaşarak kullanıma hazır hale gelir.



KUDRET NARININ YARARLARI VE KULLANIMI:


Vitamin ve mineraller açısından zengin olan egzama, sedef, mayasıl ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarında ve ülser, gastrit, reflü gibi mide ve sindirim sitemi hastalıklarında faydalı olması beklenen kudret narı macunlarının bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemindeki yara ve iltihapların iyileşmesini, kan şekeri seviyesinin düşürülmesini desteklemesi umulur. Hipertansiyona, kısırlığa, şeker hastalığına, hemoroite, vereme, iştahsızlığa, öksürüğe, yüksek ateşe karşı da faydalı olacağına inanılır.


Faydası olduğu umulan birçok besin desteğinde olduğu gibi aç karnına alınması tesirini arttıracaktır. Hazırlanan macun sabah ve akşam yemeklerden bir saat önce bir tatlı kaşığı kadar yenilir ve yemeğe kadar başka bir şey yenilmez.


İçerden tesir etmesi beklendiğinde zeytinyağlısının yenilmesi zor olduğundan şeker hastalığı gibi bir rahatsızlık da yoksa ballı kudret narı, deri rahatsızlıklarında dıştan sürülerek merhem gibi uygulama gerektiğinde zeytinyağlısı tercih edilebilir.

Tekir Balığı Izgara






MALZEMELER:


1 kilo  tekir balığı
1 fincan zeytinyağı
karabiber
tuz
maydanoz
limon 


YAPILIŞI:


Balıkları ayıklayıp, yıkayınız.

Daha sonra yeteri kadar tuzlayınız. Balıkların suyunu iyice süzdürünüz.

20-25 dakika sonra unlayıp, zeytinyağlı yağlayınız.

Önceden ısıtılmış ızgaraya diziniz. Her iki yüzünü de pişiriniz.

Ayrıca bir yerde zeytinyağının içerisine bir limon suyu koyup, beyazlaşıncaya kadar karıştırınız.
Bu karışımı tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ilave ediniz.

Balıkları servis tabağına yerleştiriniz. Üzerlerine bu sosu dökünüz.

Afiyet olsun.

9 Kasım 2016 Çarşamba

Puf Böreği









MALZEMELER:


1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 yemek kaşığı sirke
2,5 su bardağı un
Tuz yeteri kadar


İÇ MALZEMESİ:


200 gram yarım yağlı beyaz peynir veya lor peyniri
1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
Ayçiçeği yağı (kızartmak için)

YAPILIŞI:



Unun ortasını havuz yapıp, mayayı koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edip, 1 çay bardağı ılık suyla mayayı eritin. Daha sonra hamur için olan diğer malzemeleri ekleyip ,hamurumuzu iyice yoğuralım. Üzerini örtüp, biraz dinlendirelim.

İç harç için, peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın, unlanmış tezgahta merdane veya oklava ile açın. İçine peynir karışımından ekleyip, yarım ay şeklinde kapatın. Ben börekler biraz büyük olduğu için, ortadan ikiye böldüm. Kestiğim yeri açılmasın diye elimizle bastıralım.

Bütün bezeler bitince kızgın yağda altını üstünü kızartalım.

Afiyet olsun.

8 Kasım 2016 Salı

Kırmızı Pancar Salatası






MALZEMELER:


4-5  adet kök kırmızı pancar
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı sirke 
1 adet limon
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz yeteri kadar
2 diş sarımsak

YAPILIŞI:


Pancarlarımızı iyice yıkayıp, sirkeli suda bekletelim.  Kabuklarını soymadan pişireceğimiz tencereye koyalım ve ocağın altını açalım. Bir müddet sonra bıçakla veya çatal batırarak pişip, pişmediğini kontrol edebiliriz.

Piştikten sonra kabuğunu soyup, biraz soğumasını bekliyoruz.

Soğuduktan sonra derin bir kaba istediğimi büyüklükte doğruyoruz.

Zeytinyağı, dövülmüş sarımsağı, tuz, limon suyu, nar ekşisi ve sirkeyi kaba alıp, iyice çırparak sosumuzu hazırlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz sosu pancarların üzerine döküp, kabağını kapatıyoruz. 2-3 saat pancarla sosun bütünleşmesini sağlıyoruz.

Afiyet olsun.

7 Kasım 2016 Pazartesi

Izgarada Çinekop Ve Sosu






MALZEMELER:


1 kilo çinekop balığı
1 su bardağı un
1 adet limonun suyu
1 su bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

1 demet maydanoz
2 adet kuru soğan

YAPILIŞI:


Çinekop balıkları temizlenip, yıkandıktan sonra suyu süzülür ve tuzlanır. 

Balıkların her iki tarafı da unlanır. Zeytinyağını bir kabın içerisine konulur.  Una bulanan çinekoplar hazırlamış olduğumuz zeytinyağına batırılır veya bir fırça yardımıyla yağlanır.

Önceden ısıtılan ızgaranın üzerine yerleştirilir. Çinekopların  iki tarafı da kızarana kadar pişirilir.sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.


SOSU (GARNİTÜR) :



Maydanozu ince doğrayınız. Soğanı piyaz soğanı gibi doğrayıp tuzla ovduktan sonra yıkayınız ve maydanozu katınız. Bir limonun suyunu da sıkıp, maydanoz ve soğan karışımına koyup hepsini karıştırınız.

Balıklar pişince servise alıp, bu sosla beraber servis yapınız.

Mayalı Çikolatalı Gül Tatlısı





MALZEMELER:


1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
2 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İÇİ MALZEMESİ:


1 su bardağı krem çikolata
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:


Hamur yoğurma kabına ılık sütü, sıvı yağı, tuzu, şekeri ve mayayı koyup karıştıralım. 
İçine azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Üzerini kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakalım.

İç harcı için krem çikolata, sıvı yağ ve şekeri karıştıralım. Karışım açtığımız yufkaya sürülebilir bir kıvamda olmalı eğer değilse biraz daha sıvı yağ ilave edelim.

Dinlenen hamuru limon büyüklüğünde bezelere ayıralım. Her bir bezeyi oklava veya merdaneyle 1 cm kalınlığında açalım. Üzerine çikolata sürelim. Rulo şeklinde saralım. Daha sonra sardığımız ruloyu boyuna ortadan ikiye keselim. Her bir parçayı kendi etrafında döndürerek gül şekline getirelim ve tepsiye dizelim. 

Bu halde 10 dakika daha mayalandırıp, önceden ısıtılmış 180 derece de pişirelim.

Afiyet olsun.

6 Kasım 2016 Pazar

Aşure





MALZEMELER:


3 su bardağı aşurelik buğday ( yaklaşık 1/2 kilo kadar)
1 çay bardağı pirinç ( kaynar suyla ıslatalım)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
150 gram kuru kayısı (akşamdan kaynar suyla ıslatalım)
150 gram kuru üzüm  (akşamdan kaynar suyla ıslatalım)
1 su bardağı fındık
3 litre su
1 su bardağı süt
5 su bardağı toz şeker (şeker miktarını tadarak kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
1/4 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karanfil
2-3 adet elma, armut, ayva küçük küçük doğranmış ve haşlanmış (evinizde ne meyve varsa)
Gül suyu (alkolsüz)

ÜZERİ İÇİN:


Fındık
Kuş üzümü
Ceviz
Nar
Tarçın
Çam fıstığı
Hindistan cevizi
Susam

YAPILIŞI:


Buğdayı akşamdan yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip, sabaha kadar bekletin.

Ertesi gün buğdayı aşure yapacağımız tencereye koyup, üzerine kaynar su ilave edelim. Ocağa koyup, tekrar kaynatmaya başlayalım. Buğday iyice yumuşayıp, kelebek gibi açılıncaya kadar.

Yumuşayan buğdaya haşlanmış nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15-20 dakika kadar kaynatın.

Sıcak süt, şeker, tuz, fındık, karanfil  ekleyerek  15-20 dakika daha kaynatın.


Aşureyi servis yapacağımız kaselere koyup,  üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, tarçın, susam , çam fıstığı, hindistan cevizi ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Aşure pişirirken  yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

4 Kasım 2016 Cuma

Sünger Kek







MALZEMELER:


3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardağı un

YAPILIŞI:


Yumurtalarımızı kek hamuru hazırlayacağımız kaba kırıyoruz. Daha sonra şekerin hepsini yumurtalara ekliyoruz. Mikserle iyice köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.

Süt ve sıvı yağı da ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz. Vanilyadan sonra kabartma tozu ve unu eleyerek katıyoruz. Unu ilave ettikten sonra mikseri bırakıp, tahta kaşıkla alttan üstte doğru iyice karıştırıyoruz.

Kek kalıbımızı yağlayıp, unluyoruz. Harcımızı içine boşaltıp, sallayarak, her yere eşit dağılmasını sağlıyoruz.

Fırınımızı önceden 180 derecede ısıtıp, kekimizi içine atıyoruz. İlk 20 dakika fırın kapağını açmayın. Daha sonra kürdan testi ile kontrol ederek pişirin. Kürdanı kekimize batırdığımızda hamur bulaşmış çıkıyorsa kekimiz pişmemiş demektir. Pişirmeye devam ediyoruz. Kürdanımız temiz çıkıncaya kadar.

Fırından alıp, soğuduktan sonra kalıbı servis tabağına ters çeviriyoruz .

Afiyet olsun.

3 Kasım 2016 Perşembe

Şam Kurabiyesi (portakallı kurabiye)




MALZEMELER:


3 adet yumurta
250 gram yumuşak margarin veya tereyağı
2 su bardağı toz şeker
1 adet portakal suyu ve rendesi
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat (1/2 limon suyu ile karıştırılacak)
Aldığı kadar un

YAPILIŞI:


Hamur yoğuracağımız kaba yumurta, yoğurt, yağ, şeker, portakal suyu ve rendesi koyup, iyice karıştırılır.

Karbonat ve elenmiş un yavaş yavaş ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur elimize yapışmasın diye elimizi önce suya veya yağa batıralım. Daha sonra yağlı kağıt serili tepsiye, limon büyüklüğünde parça alınır ve yuvarlayıp  şekil verilen kurabiyeler aralıklı olarak dizilir.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Afiyet olsun.